Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
05.09.2012
Празнуваме Съединението

Празнуваме Съединението

С празнично шествие, предвождано от духовата музика, във Враца започна отбелязването на Деня на Съединението. Два лъча, символизиращи Княжество България и Източна Румелия, се събраха в едно пред сградата на Община Враца. На мястото бе поставено пано, върху което се извърши символичното Съединение на Северна и Южна България. „Преди 127 години една малка държава извърши един безпрецедентен акт като дръзна да се противопостави на половината свят. И днес ние се прекланяме пред подвига на нашите предци. Те ни завещаха, че само чрез единение и загърбване на политическите интереси, може да се работи в името на една кауза – България. Нека бъдем техни достойни наследници. Нека си стиснем ръцете в името на просперитета на нашата страна, в името на доброто на Враца. Защото само народ, който е загърбил политическите пристрастия и верските различия, може да преуспее. Само този народ ще пребъдва във вечни времена” – каза в приветствието си към събралото си множество временно изпълняващият длъжността кмет на Враца Светозар Луканов. Сред официалните гости на тържеството бяха също народният представител Венцислав Лаков и зам.-кметът Красимир Богданов, кметове на кметства от общината и кметски наместници. Врачани и гости на града в края на тържеството изиграха хоро под звуците на духовия оркестър към читалище „Развитие”.
В 18.30 ч. в Регионалния исторически музей бе прожектиран филмът „Борба за единение”. В 19 ч. в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца започва концерт на врачанската симфониета.
В Деня на Съединението – на 6 септември – духовият оркестър ще изнесе концерт пред сградата на читалище „Развитие”. Началото е в 11 ч.Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”