Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
14.09.2012
ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН И БЕЗОПАСНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ

Община Враца и КАТ  Враца приветстват всички родители, учители и деца по случай първия учебен ден.

Дойде края на лятото, а с него и началото на учебната година в страната. Най-малките ученици - първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище. Децата от началния курс и по-горните класове се налага да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици.

Психолозите твърдят, че възрастните хора трудно могат да се поставят  в положението на децата и затова не винаги разбират техните постъпки. Това е и причината, водачите  на МПС да реагират със закъснение на внезапните ситуации, които създават децата на пътя.  В следствие на това в условията на интензивно пътно движение децата най-често са потърпевши.

Затова  ние, възрастните, които анализираме причините за ПТП  и нещастията по пътищата, не трябва да виним децата, а трябва да се опитаме да се поставим на тяхно място и вземем необходимите мерки за избягване на произшествия с тях. Още повече, че те са  активни участници в пътното движение, ползват градски транспорт, пресичат улици и кръстовища. От тях  може да се очаква безопасно участие в движението само ако успеем да изменим неправилното им  поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа.

Има начин как да въздействаме на  децата си, като им помогнем да усвоят и изпълняват определени, не сложни препоръки за движение по улицата.

Препоръки към родителите: 

Ø   Ако нямате възможност  да водите и вземате малкия ученик от училище, определете най-краткия и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само.Минете по него няколко пъти заедно. Добра идея е накрая да го пуснете то „ да ви води” , за да се убедите, че вече е запомнило пътя.Научете го да използва само този маршрут, за да може ако случайно закъснее да го откриете , без да Ви се налага да обикаляте целия квартал.

Ø   Отделете време, за да научите детето си къде да играе и как да се пази при пресичане на улиците. Ако на път за училище му се налага да пресича улица, уговорете точно къде и как да прави това. Уговорете се с детето си и за безопасните места, където може да играе.

Ø   Ако е възможно първите няколко седмици контролирайте лично дали и как детето спазва вашите съвети.

Ø   Хубаво е родителят – шофьор да използва възможността при пътуване с автомобила да обяснява нагледно на децата си това, което се вижда на пътя – пътни знаци, грешките и опасното поведение на възрастни и деца на пътното платно.

Ø   Още от първи клас децата ни учат в училище безопасност на движението по успешни съвременни програми. Темата се коментира  както от учителите, така и от специализирани лектори. Нека се уверим, че нашите деца са усвоили необходимите знания, като ги  обсъждаме и повтаряме.

Ø    Темата за безопасното движение по улицата да е целогодишна, а не само в началото на учебната година. Болшинството от ПТП с деца са станали по време на ученически ваканции.

Ø    През зимния сезон, когато рано се стъмва и тъмната част на денонощието е по–дълга, ще бъде изключително полезно да купуваме дрехи или ученически раници със светлоотразителни елементи по тях.

Ø    Ако децата ви ходят сами на училище, не бива да закъсняват. Бързайки да стигнат на време за учебните занятия, те притъпяват своята бдителност по пътя и не спазват правилата за движение.

Препоръки към водачите:  

Въпреки многото усилия на учители и родители за възпитанието на децата в безопасно участие в пътното движение, всички трябва да помним, че те продължават да са уязвими на улицата, просто защото са деца. Дори и да знаят отлично теорията на безопасността, много често увлечени от игра или оживен разговор с приятели, те ще се втурнат на пътното платно, дори без да се огледат.

Реакциите на децата са спонтанни и непредвидими. Всеки зад волана трябва да знае и да помни това. Въпрос на отговорност е водача задължително да намали скоростта, когато на или край пътното платно се намира дете. Същото се отнася и за заобикалянето на деца и юноши на велосипеди или мотопеди. Те могат неочаквано да се отклонят пред автомобила ви.

 

#
# # # #