Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
06.10.2008
Община Враца е готова за зимата.

   Заместник кметът на община Враца инж. Иван Иванов свика извънредна работна среща с отговорните за снегопочистването през зимния сезон лица, на която Община Враца, Областно пътно управление и фирмите-изпълнителе се договориха за координиране на дейностите по почистването на пътната мрежа. На срещата присъстваха директорът на Областно пътно управление Стефан Илиев, управителят на „БКС” Иван Младенов и директорът на „Пътнстройинженеринг” АД – Марга Нинова.
   „Пътстройинженеринг” АД е фирмата, която спечели обществената поръка и сключи договор с Община Враца за снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа, съобщи зам. кмета Иван Иванов. Контрактът включва бившите четвъртокласни пътища, чиято обща дължина е около 104 км., разделени на 16 участъка. Предварителната стойност на договора е 50 000 лв.
   БКС Враца пък има договор с Общината за почистването на градската улична мрежа, която е с дължина 106 км. Областно пътно управление се грижи за състоянието на републиканската пътна мрежа. За първи път снегопочистването на извънградската пътна мрежа на територията на община Враца е поверено само на една фирма “Пътстройнженерниг”, която има сключени договори и с Община Враца и с Областно пътно управление. Двата договора са сключени за сезон 2008-2009. Изпълнителят се задължават да извършва зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа на територията на община Враца, включващо почистване от сняг и лед и третиране против заледяване (опесъчаване) на пътните настилки и съоръжения.
   Практиката показва, че когато повече фирми се занимават с почистването работният процес се спъва от липсата на координация и винаги остават непочистени участъци. Отговорността става обща и трудно може да се санкционира фирмата, която не си е свършила съвестно работата, уточни още зам.-кмета Иван Иванов. Това е и основната причина тази година да не се сключват договори с кооперации по села, каквато е досегашната практика. По тази начин ще се пести техника и пари. Разбира се ако се наложи допълнителна работа с местни кооперации по села, сключването на договори ще става само с извънредното съгласие на кмета на община Враца. Осигурени са и машини за най-сериозните и тежки участъци по пътя в областта.
   Трите страни се разбраха и за почистване на участъците, които през зимните месеци често са оставали непочистени своевременно. Това са пътят до местността Леденика и до хижа Пършевица, също участъците Челопек - Люти Дол, Озирово - Осен. Тази година няма да има непокрити участъци, категорични са от фирмата, спечелила конкурса.

#
# # # #