начало » Новини
06.12.2012
Врачани събират книги за българите в Молдова

Врачани събират книги за българите в Молдова

         Дарителска акция за събирането на книги за българския музикален колеж в с. Твърдица, Република Молдова, стартира Община Враца. Инициативата е част от Общинската програма за патриотично възпитание. „Призоваваме всеки, който има желание да се включи в дарителската акция и да дари запазени издания на нашите класици Иван Вазов, Христо Ботев, Елин Пелин, Никола Вапцаров и всички останали, които се изучават в нашите училища, на българските деца в с. Твърдица, в Молдова. За тях ще са особено ценни и важни и издания от специализирана музикална литература за български народни инструменти. Ние се свързахме с директорката на музикалния колеж Алла Кара и разполагаме с пълния списък на тази специализирана литература, която е нужна на децата. Музикалният колеж в с. Твърдица е не просто едно училище по изкуство, но и център на българската култура и изкуство в Южна Молдова. Той е будител на народната памет и националното съзнание, пазител на народните ценности. Затова сега, в навечерието на Коледните празници, призоваваме врачани да бъдат щедри” – каза заместник кметът Красимир Богданов.

         Книгите ще се събират в заемната за дома на Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска се ангажира библиотеката също да направи дарение, което да включва част от необходимата специализирана музикална литература. Сред първите в списъка на дарителите се записаха кореспондентите на „Нова телевизия” във Враца. От името на екипа Румяна Попова подари книги за Враца, заглавия на Алеко Константинов и изданието „Българска сценография”, необходимо на местното театрално дружество. Съпричастността не е случайна - повод за кампанията е филмът „Бесарабските българи в Молдова” на Нова телевизия. Дарение направи и Калина Дуранкева – главен експерт в отдел „Образование” в общинската администрация. „Разбрахме, че децата в местното училище имат нужда също от букварчета. Тъй като букварите не могат да се купят, ще водим преговори със седемте издателства, с които работим, за да осигурим” – уточни Дуранкева. Заместник кметът Красимир Богданов обяви, че се очаква през май Алла Кара да бъде в България и от Община Враца ще й бъде отправена покана да гостува в града.  Тя вече е информирана за кампанията и при очакваната й визита във Враца ще бъде информирана за събраните книги.

 

         Отчет за дейностите по патриотичната програма, чийто акцент е 100-годишнината от Балканската война, направи Галя Василева – главен експерт „Спорт” в отдел „Образование, възпитателни дейности и спорт” в общинската администрация.

                                                                  Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”