начало » Новини
18.02.2013
Инж. Николай Иванов получи златен приз за утвърждаването на Враца като туристическа дестинация

Инж. Николай Иванов получи златен приз за утвърждаването на Враца като туристическа дестинация

Кметът на Враца инж. Николай Иванов бе награден лично със златен приз за приноса му в утвърждаването на Враца като туристическа дестинация за 2012 г. Наградата се присъжда от списание „Туризъм и отдих” и бе връчена на специална церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция СПА ЕКСПО” в София. Церемонията започна с изпълнение на любимата на няколко поколения българи певица Валя Балканска, която също е сред наградените. Общо над 300 бяха номинациите, които се състезаваха в 30 категории, като броят на категориите не е случайно число, а е посветен на 30-годишнината на списанието „Туризъм и отдих”. Сред официалните гости на празника бе заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Наградата бе връчена на инж. Николай Иванов от главния редактор на списанието Димитър Кирекчиев. „Благодаря за наградата! Благодаря и на екипа на Община Враца – за куража и енергията, с която работи Враца да стане позната и истинска туристическа дестинация. Благодаря им също за доброто представяне и на тазгодишното издание на Международната туристическа борса, което бе забелязано от участниците и гостите на изложението” – каза след получаването на приза инж. Николай Иванов.

   

            След запомнящото се представяне на миналогодишното издание на изложението „Ваканция СПА ЕКСПО” и тази година Община Враца е сред отличаващите се участници.  Щандът й е разположен в центъра на зала 2 на „Интер експо център” – София. На площ от 24 кв м е пресъздадена атмосферата на врачанският регион. Представени са възможностите за културен, фестивален, ловен и атракционен туризъм  в община Враца. Свои туристически продукти представят Регионалният исторически музей, Мемориален комплекс „Ботев път”, атракционен парк „Приказката”, клубовете по пара и делтапланеризъм, велоклуб „Герак”, ПП „Врачански Балкан”. За първи път са показани възможностите за ски-училище за деца, които се предлагат в местността „Пършевица”. Туроператорска фирма предлага на гостите дву-, три-, четири- и шестдневни туристически пакети за отдих във Врачанско. Сред участниците са също хотели, места за настаняване, къщи за гости. Участниците и гостите на изложението могат, докато се запознават с офертите, да пробват вино „Бургозоне”. За първи път на щанда на Община Враца бе представен клъстер „Тракея”, който показа биопродукти от лимец – хляб, бонбони и бира. По достойнство бе оценена и новата възстановка, която специално за изложението подготвиха младите актьори от ТГ „ТЕМП” с режисьор Георги Врабчев. Първи я видяха гостите на врачанския щанд, след което домакините на изложението поканиха трупата да я представи и на голямата сцена на изложението. „Радваме се, че интересът към нашия щанд е наистина голям. Сред гостите ни бе и космонавтът Георги Иванов. Проведохме много полезни срещи и разговори. Видяхме, че добрите идеи, които през миналата година показахме на същото изложение, вече имат последователи. След възстановките на ритуала за виноизлияние на бог Дионис в традиционните за онова време роби, тази година на някои от щандовете вече могат да се видят участници, облечени като траки, прабългари, римляни. Повече са и щандовете, на които гостите могат да пробват вино от съответния регион, както е при нас” – разказа зам.-кметът Красимир Богданов.

            Общо 270 участници има тази година в международното туристическо изложение в София. Сред тях 200 са от България, а 70 - от чужбина. В последния ден на борсата на врачанския щанд бяха показани възможностите за ски туризъм във Врачанския Балкан. С концертна програма бе представен Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. Направена бе и дегустация на баници, по време на която гостите научиха повече за традиционния празник на баницата, провеждан ежегодно в селото със същото име.

 

 

Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”