начало » Новини
13.03.2013
Враца прие гости от Македония

            Петър Колев – председател на дружеството за Македоно-българско приятелство в гр. Щип и Оливер Водасов от гр. Неготино в Република Македония посетиха Враца по покана на кметския екип. Гостите се срещнаха с кмета инж. Николай Иванов и зам.-кмета Красимир Богданов. Обсъдени бяха възможностите за културен обмен между Враца и Щип. В края на срещата гостите подариха на кмета алманах „Македония”, чието първо издание е направено в далечната 1931 г. Ценната книга разказва в снимки и фотокопия на документи за дългогодишната борба на българите от Македония за културна и национална свобода. С изданието се отдава почит на всички по-значителни фигури в тази борба за запазване на българщината. Алманахът е подарен със следното посвещение - „Враца е уникално красив и гостоприемен град, можете да се гордеете, че сте негов кмет”.

         По време на гостуването си Колев и Водасов взеха участие във вечер, посветена на революционера Гено Димитров. Честването бе по повод 110-годишнината от гибелта му и се проведе в Регионалния исторически музей. Гено Димитров е роден във врачанското село Струпец, активен деец е на македоно-одринското освободително движение и щипски окръжен войвода, и загива през 1903 г. при с. Карбинци, Щипско. Своето изследване за героя представи общественика Илиян Нистеров. На честването присъстваха също зам.-кметът Красимир Богданов, зам.-председателят на общинския съвет Валери Стаменов, общественика Огнян Пищиков, културни дейци и граждани. Гостите от Македония посетиха и родното село на Гено Димитров. В дните на визитата в СОУ „Васил Кънчов” Петър Колев участва в дискусия с учениците на тема „Македония – Българи: минало, настояще, бъдеще”.

         По време на срещите се роди идеята в селата Струпец и Карбинци да бъдат поставени еднакви възпоменателни знаци за Гено Димитров.

 

 

 

 

 

Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”