начало » Новини
05.04.2013
Започва подготовката за пролетното почистване

Започва подготовката за пролетното почистване

            Кметовете на селата ще трябва да заявят в Община Враца каква техника и на кои дати от април ще им е необходима за предстоящото пролетно почистване. Това стана ясно по време на традицонния Ден на кмет, който бе председателстван от кмета на общината инж. Николай Иванов. По заявките в администрацията ще бъде направен график за почистването със специализираните машини. Очаква се също жителите на селата и тази година да се включат в инициативата „Да почистим България за един ден”. „Ще напомня, че целта на инициативата е да се почистят замърсени терени извън населените места. В някои от селата вече има набелязани такива точки, нека и останалите помислят. Чували и ръкавици за кампанията ще бъдат раздадени в седмицата преди 20 април” – поясни Ирена Статкова, старши експерт в отдел „Публична инфраструктура и околна среда” в Общината. Статкова допълни, че в рамките на инициативата, на 20 април, в град Враца ще бъдат отворени 24 пункта за раздаване на чували и ръкавици на инициативните комитети и гражданите, които искат да се включат в почистването.

            Другата важна тема, която бе обсъдена на традиционната месечна среща, бе за охраната в селата през пролетно-летния сезон. „От януари сме направили нова организация на работата. Полицейски патрули има, ако не всеки ден, то през ден във всяко от населените места на общината, включително в тъмните часове на денонощието. Само през март сме направили 47 полицейски проверки и определено можем да кажем, че има ефект върху превенцията на извършване на домови кражби” – отчете гл. инспектор Пламен Костов от РУ „Полиция”. Кметовете на населените места се присъединиха към това становище и дори изказаха благодарност на патрулиращите полицаи.

            Тази година бе възстановена възможността в кметствата да се събират дължимите от жителите на общината местни данъци и такси. Тази организация на работата бе оценена като ефективна от Марияна Тонашка, началник отдел „Местни приходи” в Общината. Все още има какво да се желае по отношение на събираемостта и в тази посока се предприемат всички разрешени от закона действия, подчерта Тонашка. До края на април всички жители на община Враца могат да платят данъка си върху МПС и такса „Битови отпадъци” с 5 % отстъпка. В региона са изпратени общо 66 000 данъчни съобщения.

 

 

Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”