начало » Новини
27.05.2013
Врачани отбелязаха Деня на българската просвета и култура

Врачани отбелязаха Деня на българската просвета и култура

            С празнично шествие по централната пешеходна зона започна отбелязването на 24 май във Враца. В началото на колоната бяха кметът на града инж. Николай Иванов, заместниците му Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Светозар Луканов, народният представител Янаки Стоилов и Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образование. В шествието се включиха ученици и учители от всички врачански училища. Колоната премина през града предвождана от мажоретки и духовата музика към читалище „Развитие”.

Тържеството по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, пред сградата на Общината. „Този ден е празник венцеславен на първоучителите Кирил и Методий, преклонение пред културното наследство, прехвърлило мост през Средновековието и  Възраждането до днешния модерен век! И всяко поколение българи с труда си и стремежа за знания допринася за красотата и аромата на празничния венец, надгражда духовното богатство на родината, пише историята на своя ден, на своето време. От 855  година – когато се ражда българското А и Бе – до днес! Ако събитията дават тласък на своето историческо време, то делото на братята Кирил и Методий надскочи епохи и с ума и таланта на българския народ се вписа в световната история като  вековечно! Враца и врачанският край пазят богата съкровищница от свидни спомени, исторически паметници и ръкотворни дела, посветени на българщината, на културата, традициите и просветата през вековете. Нека да пренесем в бъдното гордите и символни имена, и най-вече – искрената и всеотдайна деятелност за повече знания, за богата духовност, култура и просвета. Нека е честит 24 май  - Празникът на българската просвета и култура!” – каза в тържественото си слово инж. Николай Иванов.

 

  

По традиция кметът на Враца връчи награди за принос в сферата на просветата и културата. Отличия получиха директорите на ОДЗ „Радост” и ОУ „Васил Левски” във Враца, арт студио „Българче” и театрална формация „Ефект”, колективите на ЦДГ „Вълшебница” и Общинския Младежки дом, читалищата в селата Згориград, Паволче и Чирен, Танцов състав „Хемус”, десет учители и осем ученици. Други 27 ученици, които бяха номинирани, заради спечелени награди от областни, национални или международни конкурси и състезания, получиха грамоти от зам.-кмета Красимир Богданов на традиционния празничен концерт, който се състоя в навечерието на празника. За здравето на всички траянополският епископ Киприян, в съслужение с врачански свещеници, отслужи тържествен водосвет. Празникът завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на светите братя.

 

 

Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”