начало » Новини
27.05.2013
Уникален музей от хартия откриха във Враца

Уникален музей от хартия откриха във Враца

         В деня на българската просвета и култура във Враца бе открит уникален музей от хартия. Над 100-те експоната в него са триизмерни реплики от хартия на съкровища от целия свят. Сред експонатите са също съдове от откритите в България съкровища в Рогозен, Борово, Панагюрище, Сливен, Свищов и Плевен.  Експозицията е направена по съвременната Zn Art технология и е дело на художника Красимир Тодоров. „Тук врачани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри” – каза при откриването кметът на Враца инж. Николай Иванов. Интерес предизвика и демонстрацията на друга съвременна технология в изкуството – dreamoc. При нея експонатът е само триизмерно лазерно изображение. Сред първите гости бяха скулпторът Ставри Калинов и Виктор Метьолкин – първи секретар на посолството на Русия в България.

Музеят от хартия е разположен в две от залите на Регионалния исторически музей, които са изцяло ремонтирани и оборудвани, така че да се създаде необходимата среда за експонатите. В обновяването и оборудването Община Враца е вложила 43 500 лв.

 

         От 28 до 30 май във Враца ще се проведе Международна конференция "Дигиталните технологии и съвременият свят". Форумът се организира от Община Враца и фондация "Музеон" и в него ще се включат представители на Руския държавен хуманитарен университет и Международния институт за нови образователни технологии.

 

 

Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”