начало » Новини
11.11.2008
Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, секретаря на общината Пламен Кръстев и представители на общинска администрация посетиха село Мало Пещене.

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, секретаря на общината Пламен Кръстев и представители на общинска администрация посетиха село Мало Пещене.

По стар български обичай инж. Тотю Младенов беше посрещнат от жителите на селото с пита и мед. За първи път съм в Мало Пещене, бяха думите на инж. Тотю Младенов, и съжалявам че досега не успях да посетя този рай в община Враца. Мало Пещене има възможности да се превърне в туристически център, в който умело да се развива селски туризъм. На едно място са съчетани спокойствие, уют и чиста природа. Над 10 чужденци са закупили имоти в селото. Интересът продължава да расте.

Провеждането на общо събрание на селото беше съчетано с празника на населеното място Св. Архангел Михаил. В параклиса на Мало Пещене беше отслужен тържествен водосвет за здраве . Параклисът е построен преди няколко години по инициатива на кмета на селото Цеца Христова и със средства от дарители.

В отчета си кмета на Мало Пещене Цеца Христова спомена, че в селото живеят само българи. Безработицата е овладяна на 100%, тъй като голяма част от местните жители са пенсионери. Единственият безработен е назначен към кметството и се грижи за възрастните хора, които имат нужда. От началото на годината не е регистрирана нито една кражба в частен имот. Няма проблеми с водоснабдяването и уличното осветление, съобщи в отчета си Цеца Христова. Със съдействието на община Враца е разтрогнат договора и разрешен и проблемът с арендатора на земя в Мало Пещене Цветан Ангелов, който от години не е изплащал рента на собствениците на земя.

Проблемите според Цеца Христова са свързани в областта на здравеопазването. Личният лекар посещава селото само два пъти в месеца, което е крайно недостатъчно. Инж. Тотю Младенов обеща да се запознае с проблема и в най-кратки срокове той за бъде отстранен. Кметът се ангажира още да бъдат доставени поне два допълнителни контейнера за смет, тъй като в селото има само три и те са крайно недостатъчни. За първи път са отпуснати средства за изкърпване на централата улица на Мало Пещене. Вложени са около 8 хиляди лева. През следващата година ще бъде ремонтирана и отсечката Мало Пещене-Баница. Средствата ще се заложат в капиталови разходи бюджет 2009, каза инж. Младенов. За първи път на общо събрание да няма отрицателно мнение, коментира секретаря на община Враца Пламен Кръстев.

На събранието присъства и зам. директора на Геофизичния институт на БАН Димо Соклов. Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов прояви интерес към работата на геофизиците във Враца. Представителите на двете страни си обещаха взаимно сътрудничество за в бъдеще.

НБ