начало » Новини
16.09.2013
Показаха плодородието на врачанския край на панаира

Показаха плодородието на врачанския край на панаира

По стародавна традиция на Кръстовден във Враца бе открит есенният панаир. “Вече 125 години - от времето на нашите баби и дядовци до днес - панаирът е една от най-масовите и най-обичани прояви. Тук ще намерите всичко – търговци, производители, атракциони, забавления, богата културна програма. За първи път тази година 11 читалища от региона са донесли благата, които е родила врачанската земя и са ги подредили в изложба “Плодородие по Кръстовден”. На търговците и производителите желая успех, а на всички граждани – много забавления и щастливи мигове” – каза в словото си при откриването на панаира зам.-кметът Красимир Богданов. Сред официалните гости на празника бяха също депутатът инж. Тотю Младенов и секретарят на Община Враца Иван Жеков.
За изложението във Враца тази година пристигнаха 85 фирми, като сред тях са 14 атракциона и 8 питейни заведения. Едно от местата, където се спряха много от гостите бе изложбата “Плодородие по Кръстовден”. В нея със свои кошници на плодородието участват читалищата в селата Згориград, Девене, Баница, Чирен, Тишевица, Три кладенци, Бели извор, Голямо Пещене, Мраморен и Лиляче и от квартал Бистрец. Сред плодовете и зеленчуците, донесени на панаира, има и такива с рекордно тегло. Най-големият картоф, който тежи 600 грама, е произведен в Згориград. Огромен грозд с тегло близо 1 кг е донесен от с. Бели извор, откъдето е и най-голямата глава червен лук – 330 грама. Пет села си оспорват първенството за най-голям домат – от Три кладенци, Лиляче, Девене, Бели извор и Чирен бяха донесли домати с тегло по над 600 грама. В Бели извор са се родили най-големите круши – по 400 грама за един плод. Най-голямата червена чушка, тежаща 270 грама, е от с. Три кладенци. Безспорен фаворит сред плодовете бяха няколко тикви по над 30 килограма. В изложбата бяха включени също чист мед и люта ракия, произведени в квартал Бистрец.
За доброто настроение на врачани и гостите на града в откриването на панаира участваха Танцов състав “Хемус” и духовата музика към читалище “Развитие”. Във всяка от вечерите до 20 септември в 19 ч. на откритата сцена пред входа на градския стадион ще започва концерт. В първата вечер врачани дълго аплодираха Нелина.
Община Враца договори със собствениците на атракционите всеки ден от 9 до 11 ч. малчуганите да ползват отстъпка от 50 %.Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”