начало » Новини
04.10.2013
Кметът връчи професионални свидетелства на млади екскурзоводи и аниматори

Кметът връчи професионални свидетелства на млади екскурзоводи и аниматори

         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес връчи десет свидетелства за професионална квалификация трета степен на младежи от града. Младите екскурзоводи и аниматори в туризма са обучени по проекта „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони”. Обучението им продължи пет месеца в Дома на науката и техниката.  С всички млади професионалисти Общината ще сключи трудови даговори и ще работят в тематичния развлекателен парк „Леденика” от януари 2014 г. „Благодаря ви за ангажираността по време на вашето обучение. Разчитам изключително много на вас за това нашите съграждани и гости, които ще посещават този атракцион, да могат да го разгледат и да се забавляват. Пожелавам ви да работите с желание и с обич към природните забележителности, които всички ние като врачани тачим” – каза при връчването на дипломите кметът. На церемонията присъстваха също зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и председателят на управителния съвет на Дома на науката и техниката Евелина Васкова.

         Проектът „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” е на стойност над 5 милиона лева. Целта е създаването на природна атракция, базирана на пещерата "Леденика" и превръщането й в основа на конкурентноспособен туристически продукт.

 

Пещера Леденика е една от най-посещаваните пещери в България през цялата година, дълга е 320 м и има 10 зали. В нея могат да се видят прекрасни зали и формирования - "Езерото на желанията", "Проходът на грешниците". Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на Балканите - "Концертната зала", която освен със своята красота пленява и с невероятната си акустика. В нея   често врачанската симфониета изнася концерти. Оттук по железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора "Завеските" и се достига до "Бялата зала". Най-високата точка в Леденика се нарича "Седмото небе".

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”