Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.10.2013
Пет нови детски площадки ще се строят във Враца

Пет нови детски площадки ще се строят във Враца

            Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. През тази година, по проект „Красива България”, в зона на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Високите изисквания на наредба ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки. Такива ще има в новия парк в жк „Дъбника”и в кв. 146 в същия жилищен комплекс, в парк „Хижата”, в жк „Медковец” и в района на Медковско дере. Площадките са предвидени по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. На площадките ще са монтирани детски съоръжения за различни възрастови групи. Ще са разположени в паркови пространства и заедно с тях ще се обособят спортни зони с места за активен спорт и уреди за фитнес на открито. В парковата зона в района на Медковско дере – от бул. „2 юни” до бул. „Васил Кънчов” ще бъде изграден полигон за екстремно колоездене, отговарящ на европейските стандарти.

 

 

            Темата за детските площадки във Враца стана особено актуална след премахването на една от тях, която е собственост и се намира до магазин „БИЛЛА”. Новите изисквания на цитираната наредба са причината от ръководството на търговската верига да разпоредят  демонтирането й,  се посочва в тяхно официално писмо, изпратено до кмета на града. „На този етап изграждане и поддържане на нова детска площадка, съобразно актуалните норми не е възможен вариант за „БИЛЛА Недвижимости” ЕООД, поради значителния размер на необходимите средства за това” – се посочва в писмото. Община Враца ще предложи нов вариант за благоустрояването на тази зона, след формиране на идеи и решение на експертен съвет.

„Привеждането на съществуващите детски площадки в града в състояние, което да отговаря на всички изисквания на наредбата, е един труден за решаване въпрос. От една страна едва ли в България има град, в който да има достатъчно детски площадки. Много тежки са изискванията към новите съоръжения, но безспорно те са обективно обословени, защото по-важно от здравето и живота на децата няма. Старите детски площадки не отговарят на изискванията. Ако премахнем шоково всички, ще лишим децата от възможност да има зони, в които да играят. От другата страна е рискът от това, че те в голямата си част са неотговарящи на изискванията, което не означава, че са на 100 % опасни. Това, което ще направим, е да компенсираме с изграждането на нови детски площадки. В същото време ще търсим и възможност за привеждането на някои от старите във вид, според изискванията, а други ще премахнем” – коментира кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на една нова детска площадка, която отговаря на изискванията, е около 15 000 лева.

 

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #