начало » Новини
25.11.2013
Богата програма за коледните и новогодишни празници във Враца

         В първия ден на декември тази година ще стартират културните прояви, свързани с коледните и новогодишни празници във Враца. На 1 декември в 11 ч. в градската концертна зала ще се състои фолклорен концерт на млади изпълнителите „Звездите на Северозападна България”. Запалването на светлините на коледната елха ще бъде на 2 декември от 17 ч. в пространството пред СОУ „Козма Тричков”. И тази година в жк „Дъбника” също ще има ритуал по запалването на светлините на елхата и той ще е на 3 декември в 17 ч. В дните около Коледа врачанската симфониета ще направи няколко празнични концерта. Коледният концерт на симфониетата, който включва популярна мелодии, ще е на 19 декември от 17.30 ч.

Четири от формациите към Читалище „Развитие” също ще направят концерти – хор „Орфей”, квартет „Лотос”, танцов ансамбъл „Вратица” и Духовата музика. Две училища – СОУ „Отец Паисий” и СОУ „Васил Кънчов”  и Центърът за рабоат с деца също са подготвили коледни концерти.

         За първи път в дните преди Коледа тази година врачани ще могат да видят 3 D мапинг. Събитието е предвидено за 19 декември и ще започне с концерт на открито. След това на сградата на Драматично-кукления театър ефектно ще бъдат представени емблематични места за региона. Сред тях са местността „Калето”, Чирепишкият манастир, проходът „Вратцата”, „Божия мост”, пещерата „Леденика”. Инициативата е част от проекта „Враца – врата към древността”.

         От 16 до 25 декември във времето от 11 до 13 ч. на централния градски площад ще звучат коледни песни. На 24 и 25 декември дядо Коледа ще се разходи по централната пешеходна зона във Враца и ще раздава лакомства на децата.

         На 31 декември точно в полунощ Новата година ще бъде посрещната на площада пред Община Враца с концерт на народната певица Радостина Паньова и  Духовата музика към Читалище „Развитие”.

         Започна поставянето на коледната украса в града. Община Враца обяви инициатива за набирането на средства от фирми и граждани за купуването на допълнителни светещи елементи, които ще бъдат монтирани по трасето на тролейбусите и в централната част на града.

            И тази година се очаква врачани да се включат активно в конкурса за най-добра украса за Коледа. Категориите, в които ще бъдат излъчени победители са туристически обект, фирма, частен дом и питейно заведение. Ще бъдат оценявани онези обекти, за които е заявено от собствениците, че желаят да бъдат оценявани.

 

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”