Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
14.02.2014
Врачански щанд впечатлява с оригинална визия

Врачански щанд впечатлява с оригинална визия

            Щандът, с който Община Враца, участва тази година в Международната туристическа борса “Ваканция и СПА Експо” в София е сред най-атрактивните. Стотици гости на престижната борса специално спряха пред него и си направиха снимки. Целият щанд представлява стилизиран модел на входа на пещерата “Леденика” и водопада “Скакля”, от който тече вода – две от природните забележителности във Врачанския Балкан, който привличат най-много туристи. Визията на щанда е дело на врачанския Дом на творчеството “Дух и материя”. “Представянето на Враца е наистина прекрасно. Самият факт, че кметът на града е тук, говори за това колко важно значение отдавате на своята история, култура и потенциала за туризъм на врачанския край.

 

Проведохме разговор с инж. Николай Иванов, в който обсъдихме възможността за публично-частно партньорство, което много бързо може да донесе пари за сериозен туристически проект” – каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Кметът инж. Николай Иванов при откриването подчерта, че с всяка следваща година екипът, който работи по представянето ни в туристическата борса в столицата, надгражда постигнатото. Новото тази година е, че на гостите и туристическите агенти ще бъдат предложени седем туристически пакета, разработени по проекта “Враца – врата към древността”. За първи път на широката публика от различни градове и държави ще бъде показан и 3 D мапинг, който разказва за историята на Враца. Прожекциите са предвидени за днешния ден в 11 ч., 12.15 ч. и 14.15 ч. в зала 3 на “Интер Експо Център” в София. В 13 ч. пещерняци от Спелеоклуб “Стрешеро” ще разкажат как се прониква в пещера, как се изследва и се картира тя. Ще има и възможност за снимка с пещерна екипировка.

В първия ден на борсата на голям интерес се радваха презентацията на проф. Ангел Кунов от БАН, който представи част от експозицията от камъни – минерали, скали и фусили, съхранявани във врачанския Регионален исторически музей и работното ателие за малки и големи, наречено “Прилепни мистерии” на ПП “Врачански Балкан”.

 

В събота програмата на врачанския щанд предвижда презентация “Пещерата “Леденика”, ателие “Прилепни мистерии” и представяне на туристическите пакети по проекта “Враца – врата към древността”. По този проект е финансирано и участието на Враца в изложението. И в трите дни, заедно с екипа, ще бъде и зам.-кметът Красимир Богданов, който е ръководител на проекта. 

Общо 250 фирми и организации от 22 страни участват тази година във “Ваканция и СПА Експо”. Своя дебют на изложението правят Китайската национална туристическа агенция и Алтайският регион – Западен Сибир. Сред традиционните участници отново са Турция, Сърбия, Македония и Румъния.

 

Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”