Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.02.2014
Днес официално представиха 3D модела от хартия на крепостта „Градище” край прохода Вратцата.

Днес официално представиха 3D модела от хартия на крепостта „Градище” край прохода Вратцата.

Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от античното селище и средновековния град Вратица, като авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в тези векове. Интересно е представен начина за сглобяване му - разположен е в удобна книга, с указания и историческа справка за местността. Съставянето на  първия за нашия град модел е под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, а Община Враца финансира издаването във висок тираж на модела от хартия, включен в серията „Български забележителности” на ИК "Колхида" и студио "Камея". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.

На официалното представяне присъства г-н Красимир Богданов, заместник – кмет по образование, култура, спорт и туризъм на Община Враца и представителите на ИК "Колхида" и студио "Камея" – Анастас Величков и Маргарита Спасова. Заместник – кметът запозна присъстващите с първата възстановка на крепостта, която освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно  при изготвянето на макета на старинна крепост е стръмния терен, върху които е разположена тя, както и уникалността, хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.

„Това е наистина един от атрактивните макети, скалите са и атрактивни и впечатляващи. Горди сме, че Крепостта „Градище” е част от „Българските забележителности”, заявиха в заключение издателите. Те изказаха благодарността си на Община Враца и на Регионалния исторически музей за огромното съдействие и радостта си, наследството на България да влезе във всеки дом .

Книгата – модел е вече в книжарската мрежа в цялата страна.

#
# # # #