начало » Новини
22.04.2014
Почистваме Враца на 26 април

След успешните кампании през 2012 и 2013 г. и тази година община Враца ще се включи в инициативата „Да изчистим България за един ден". Денят, в който ще се почистват обществени територии, паркове, градини, сервитути на пътни артерии и други замърсени територии е 26 април. Кампанията във Враца ще стартира в 9 часа. Предложените за почистване територии са 12, като в тях влизат терените около четирите входно-изходни магистрали – на Криводолско, Монтанско, Мездренско и Оряховско шосе, вляво на Оряховско шосе – към бетоновия възел на ГУСВ, а също каналът при улица „Георги Апостолов”, местността „Речка”, сухото дере на р. Рула в квартал „Бистрец”, коритото на р. Лева, проходът „Вратцата” и промишлената зона на Враца. Очаква се и тази година инициативни групи от граждани да почистват и други терени, които сами са определели. За най-активните, които са събрали най-много отпадъци са предвидени награди от Община Враца.

И тази година пунктовете за раздаване на чували и ръкавици ще са на 24 места в целия град.  Инициативните групи, които искат да почистват в райони извън Враца и селата от общината, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел „Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца.

Събраните отпадъци се слагат в контейнерите, а едрогабаритните - до тях. Разделно събрани отпадъци от опаковки се поставят в цветните контейнери или в завързани чували до тях. На този ден да не се кастрят и режат дървета, без за това да има разрешително за тази дейност. Да не се изхвърлят опасни отпадъци.

На 26 април, успоредно с кампанията „Да изчистим България за един ден”, гражданите ще могат да изхвърлят и остарялото електронно и електрическо оборудване. Предаването му ще може да стане в базата на фирма „Ровотел” на ул. „Христо Смирненски” № 7. За услугата Община Враца е сключила договор с фирма „Грийн Тех”.  В случай, че гражданите не успеят да се възползват от това предложение, за събиране на този вид техника ще бъде обявена и отделна кампания, която ще се проведе на друга дата.

В деня на почистването, след като отпадъците бъдат събрани, гражданите могат да сигнализират за извозването на боклука на тел. 092/62-22-61.  Всеки, които иска сам да изхвърли събраните отпадъци може да го направи в Регионалното депо за неопасни отпадъци и в Депото за строителни отпадъци в квартал „Бистрец" на датите 26 и 27 април.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”