начало » Новини
21.05.2014
Новото поделение във Враца ще е сформирано през декември

Новото поделение във Враца ще е сформирано през декември

            На 1 декември във Враца ще има новосформирано поделение с номер 54 990, в което ще работят 250 военнослужещи и цивилни. Това каза при посещението си в града военният министър Ангел Найденов. Първите назначения ще започнат от 1 октомври, когато ще бъдат подписани договорите на 35 военни. Базата, в която ще бъде разположен батальонът, е на сегашното поделение 24 310, познато на врачани като танковото поделение. Министър Найденов посети и разгледа базата, заедно с бригаден ген. Пламен Атанасов – началник на щаба на сухопътните войски и Татяна Александрова – директор на дирекция „Инфраструктура на отбраната” в МО, с кмета на Враца инж. Николай Иванов, областния управител Венцислав Василев и депутата Минчо Минчев. „Удовлетворен съм от състоянието на базата и полаганите грижи за нея. Разбира се – тук ни чака много работа. До първата половина на юни трябва да приключи изборът на проектант. Едновременно с него върви проектирането на етапите от търговското дружество на министерството на отбраната. Паралелно се прави и подготовката за строителните и ремонтните работи за модернизиране на инфраструктурата на поделението” – каза Ангел Найденов. Кметът на Враца инж. Николай Иванов пое ангажимента да окаже поисканото от министъра пълно съдействие при съгласувателните процедури, необходими за модернизацията. За цялостното възстановяване на поделението във Враца в държавния бюджет са заделени 7 милиона лева. Батальонът ще изпълнява и трите мисии на българската армия – национална отбрана, участие в операции по поддържане на мира зад граница и принос към националната сигурност в мирно време, т.е. подпомагане на населението и местните власти при кризисни ситуации.

 

 

            Министър Найденов подчерта, че до момента има огромен интерес към новосформиращото се поделение. На базата на предварителни проучвания, направени от командването на сухопътните войски, 149 са военнослужещите, които са заявили интерес към служба във Враца. Предполага се, че голяма част от тях са преминали в други поделения, след закриването на врачанското. Министерството на отбраната ще определи и квота от общата численост на новото поделение във Враца, която да е за цивилни лица, освободени при ликвидирането на военното формирование.

            „От това, което виждам, за пореден път си давам сметка, колко погрешно, за да не използвам друг израз, е било решението за закриване на батальона във Враца. Не намирам никаква логика, както от гледна точка на териториалния принцип на разполагане на военните формирования, така и от гледна точка на очакванията на хората да бъдат подкрепени в кризисни моменти от специализираните модули на военните формирования” – коментира Ангел Найденов.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”