начало » Новини
28.05.2014
Изложбата „Родени свободни” гостува във Враца

Изложбата „Родени свободни” гостува във Враца

            Вестници и списания от епохата на българското Възраждане могат да бъдат видяни от врачани и гости на града. Изложбата „Родени свободни” гостува в Регионалния исторически музей във Враца в рамките на „Ботеви дни`2014”. Експозицията е съвместен проект на „БТА”, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Официалното откриване бе направено от кмета инж. Николай Иванов и Максим Минчев – генерален директор на „БТА”.

            Изложбата представя 17 платна с фотоси на българските вестници и списания от преди 130 години. Сред тях са вестниците на Любен Каравелов „Свобода” и „Независимост”, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти” и „Будилник”, на Георги С. Раковски – вестниците „Бранител” и „Бъдущност”, и списание „Българска старина”, на Стефан Стамболов – вестник „Нова България”. В изданията са включени теми от българския политически живот, за българската жена, за църквата и емигрантите. Сред уникалните документи е и удостоверението за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество. „Идеята за тази изложба се роди след едно мое посещение в Козлодуй на кораба „Радецки”, където видях оригиналите на няколко български вестника от времето на Възраждането. Оказа се, че никой до този момент не се е сетил да направи изложба с изданията от онзи период, който е началото на българската свободна журналистика. Тези издания са един учебник по журналистика, учебник по морал и родолюбие. Пред нас е една изложба за гледане и за четене” – с тези думи се обърна към гостите Максим Минчев. „Тази изложба идва във Враца в един от най-хубавите дни за нашия град, за което Ви благодаря” – каза при откриването кметът инж. Николай Иванов.

 

 

 

            Заедно с изложбата „Родени свободни” в същата зала е подредена и ретроспективна изложба от фонда на Регионалния исторически музей. Тя представя оригинали и фотокопия на вестници, посветени на Христо Ботев и неговата чета.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”