начало » Новини
03.06.2014
Врачани отбялезват 1 юни

Врачани отбялезват 1 юни

            С панихида в памет на Христо Ботев и загиналите негови четници започна 1 юни във Враца. Богослужението се състоя в храма „Св. Възнесение” и бе отслужено от траянополския епископ Киприян в съслужение с всички врачански свещеници. В церемонията прозвучаха имената на загиналите ботеви четници и Войводата, дали живота си за свободата на Родината. Сред официалните лица, присъстващи на панихидата, бяха кметът инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Николай Йорданов, Красимира Георгиева и Красимир Богданов.

            Тържествената сесия, посветена на празничния за Враца 1 юни, започна в 10 ч. с националния химн в изпълнение на свещеническия хор към врачанска митрополия. „Първи юни носи  всички най-вълнуващи  чувства от емблематичните за Враца и България Ботеви дни, привлича и събира в подножието на Врачанския балкан хиляди Ботеви поклонници и гости от страната и чужбина. Това са наистина паметни мигове, в които се оглеждат нашите дела и изяви, посветени на Деня на града и на 138-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговите четници.В първоюнския ден – празникът на децата – ние отправяме най-хубави и искрени поздрави към децата на Враца. Велосипедната, спортните и детски площадки в жк „Дъбника” и жк „Медковец” разшириха възможностите за  активни спортни занимания и пълноценен отдих на най-малките граждани.

 

 

Представихме убедителни и аргументирани проектни предложения  пред правителството и разполагаме с финансови средства в размер на 7 млн. лева за цялостно асфалтиране на основните улици в града, като съвсем скоро приключва процедурата по избор на изпълнител. С това поставяме ново начало, нов подход  в поддържането на уличната мрежа във вид, който града  ни заслужава! Със силни аргументи и добри проекти спечелихме финансиране за възстановяване на православния храм „Св. Николай”.  Постигнатото ни дава самочувствие и стимул за реализиране на програмата за управление и на започнатите проекти и за по-безболезнено решаване на  проблеми и трудности. Убеден съм, че и занапред полезното взаимодействие  и партньорство на местната изпълнителна  власт и Общинския съвет, подкрепата от областната администрация и правителството ще имат единна цел – развитието на Враца и общината като привлекателно място за живеене, с ресурс и потенциал на нивото на съвременните критерии. Вярвам, че в тази посока ще имаме съдействието и подкрепата и на народните представители от област Враца.” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов.

 

            По традиция на тържествената сесия бяха връчени най-високите отличия на град Враца. Тази година със званието почетен гражданин бяха отличени дългогодишният председател на читалище „Развитие” и бивш зам.-кмет Румен Павлов и посмъртно видният общественик Първан Първанов. Неговата награда получи внукът му Николай Конов. Наградата на Враца бе присъдена на екипа на Драматично-кукления театър във Враца, чийто директор Анастас Попдимитров взе отличието и на състезателя по кикбокс с много национални и международни награди Асен Асенов. Общинският съвет награди и фотографа Тони Дуковски. Сред официалните гости в градската концертна зала бяха врачанският митрополит Калиник, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутатите инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова, секретарят на областна администрация инж. Слави Димитров, заместник кметовете на Враца, делегациите от побратимените на Враца градове Серпухов, Вилньов льо Роа и Франкфурт на Одер, гости от Република Словакия, Република Румъния, Република Македония, Република Сърция, Република Албания и почетният консул на България в Марсилия, присъстваха също общински съветници, граждани и гости на града.

 

            В празничния ден бе направено официално откриване на мемориален кът, изграден в памет на врачаните,  загинали във Втората световна война и при бомбардировките през януари 1944 г. „Днес, в деня на Враца, заедно с празничните изяви, имаме възможността да засвидетелстваме почитта си към паметта на загиналите наши съграждани. Нека този паметен знак е потвърждение на волята ни никога да не забравяме ужасите на войната и спонтанното послание „Никой не е забравен, нищо не е забравено”. Вярвам, че този хубав кът от града ни ще бъде обгрижван с внимание и като всеки паметник ще отпраща посланията си към поколенията” – каза при откриването кметът инж. Николай Иванов. Той благодари на членовете на инициативния комитет за изграждането на паметника, на Областния съюз на ветераните и офицерите от запаса, на Съюза на ветераните от войните, на изпълнителите, които реализираха този проект и на всички дарители. Средствата за паметника, който се намира на централната пешеходна зона във Враца, бяха събрани чрез дарения.

  

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”