Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.06.2014
Николай Иванов: Ботевият дух не е само история

Николай Иванов: Ботевият дух не е само история

            На 1 юни централният площад на Враца отново събра пред паметника на Христо Ботев признателни българи от цялата страна и гости от чужбина. Тази година отбелязваме 138 години от повдига на Войводата и неговата чета. „С вълнение, признателност и гордост  заставаме в  първоюнската вечер до светия паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев – тук, в подножието на Околчица, на Ботевия площад, в Ботевата Враца! В навечерието на Деня, отреден за прослава и незабрава на Войводата и на героите, загинали за свободата на България!  Колкото и да преоткриваме света, въгленчето на българщината ще парва душите и сърцата ни и ще ни придържа към неизчерпаемия извор на родното. Ще ни изпълва с възторг и самочувствие! Българското минало не се измерва само с времето назад, а с огнената летопис, с епохални и велики събития, с достойни личности, сътворили история и оставили дълбока диря към бъдното – като светилник, като пламък! Огнено е Ботевото слово, подвига и примера му! С него израстваме и с него се съизмерваме! Търсим отговори за себе си и за времето, за нашите дела и за националните идеали! Затова  Ботевият дух не е само в историята – той е с нас, като посока, мисъл и пример! И днес нашето съвремие ни изправя пред нови предизвикателства и трудни решения. Трябва да успеем, длъжни сме да ги надмогнем. Имаме живия пример на Войводата Ботев! Имаме една България и един дълг – да дадем път на единението и съгласието и да работим за просперитета на родината.” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.

 

Да изкажат своята почит до паметника застанаха двама президенти Росен Плевнелиев и Георги Първанов, зам.-министърът Велислава Кръстева, евродепутатите Ангел Джамбазки, Николай Бареков и Владимир Уручев, депутатите Янаки Стоилов, Камен Костадинов, Корнелия Нинова, Венцислав Лаков, инж. Петя Аврамова, инж. Тотю Младенов, Адриан Асенов, Румен Йончев, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов и инж. Николай Йорданов, представители на институции, общински съветници, граждани и гости. Сред присъстващите бяха също делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа и Франкфурт на Одер, от Република Словакия, Република Румъния, Република Македония, Република Сърбия, Република Албания, генералният секретар на Бенелюкс.

„Ботев е от поколението българи, които осъзнаваха, че физическата свобода на един народ не е достатъчна. Много по-важни са духовната свобода и националното единство, които стъпват на просвещението и на сремежа към културен възход“, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествения митинг-заря. Той припомни, че „преди да вдигнат пушка в борбата за свобода“ мнозина от българските революционери са били учители и книжовници. „Така те ни завещаха не само своя пример как се мре за род и отечество, но и веруюто, че истински свободен може да бъде единствено просветеният ум“, заяви президентът. В словото си държавният глава посочи и примера на падналите в защита на Родината през войните за национално обединение. „Нека никога не забравяме случилото се в Европа през XX век. Това бе тежък, но дълготраен урок за всички нации”, каза Росен Плевнелиев. По думите му, при ръста на евроскептицизма, който е налице днес, по-добре от всякога трябва да се помни какво причиниха на Европа противопоставянето, омразата и националният егоизъм. „Когато намерим своето достойно място в семейството на европейските народи, ще бъдем горди от постигнатия национален идеал, зададен от Ботев и Левски. Само така ще останем верни на завета на нашите предци и ще осмислим саможертвата им за Отечеството” – каза още Плевнелиев.

В тържествената заря-проверка участваха четири представителни роти от военното формирование 22160 - Плевен. В края на церемонията врачани се радваха на прекрасна заря, окъпала целия площад в светлини и блясък.

  

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”