Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.06.2014
Стотици се поклониха пред подвига на героите на връх Околчица

Стотици се поклониха пред подвига на героите на връх Околчица

            Стотици поклонници от страната и чужбина се събраха на връх Околчица, за да почетат 138-та годишнина от подвига на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България. Студеният вятър, ниските температури и гъстата мъгла не спряха устрема на патриотите, решили да отдадат заслуженото признание към героите. На мястото пристигнахаучастници в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Тук бяха също врачанският митрополит Калиник, депутатите Венцислав Лаков, Янаки Стоилов, Адриан Асенов, инж. Петя Аврамова, инж. Тотю Младенов, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов и инж. Николай Йорданов, Атанас Катрафилов – правнук на ботевия четник поп Сава Катрафилов, кметове на населени места от региона, делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа и Франкфурт на Одер, общински съветници, ученици и граждани. Церемонията започна с възстановка на последния бой на ботевата чета в изпълнение на националното дружество “Традиция”. 

“България днес се прекланя пред подвига на своя гениален син, поета и революционер Христо Ботев,  и пред саможертвата на героите, загинали за свободата на родината! Признателните поколения пазят Ботевия дух в крилатите слова „Сбъдна се пророчеството твое - жив си ти!”. Ботев е жив в сърцата ни, в народната памет, в непреходните  ценности! Огнените му слова вдъхват респект и гордост!

 

Ботев е жив в сърцата ни, в народната памет, в непреходните  ценности! Огнените му слова вдъхват респект и гордост! Поколения наред се вдъхновяват от тях и чертаят бъднините на родината! Днес свободното отечество със своята древна култура, с таланта на нашите съвременници е територия на свободния дух, на смелите мечти – с достойнство сред народите от голямото европейско семейство! Нека все така  в единение  и съгласие вървим към бъдното! Нека този исторически връх ни събира за прослава и вдъхновение - горди и достойни Ботеви поклонници от всички краища на родината!” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов. В тържествената церемония се включиха военнослужещи от националната гвардейска част. Траянополският епископ Киприян, в съслужение с врачански свещеници, отслужи трисагиум за загиналите и молебен за благоденствие на народа. Пред паметника на връх Околчица бяха поднесени десетки венци и цветя. По традиция точно в 12 часа в Балкана проехтя гласът на сирените, а гражданите с едноминутно мълчание почетоха героите. Церемонията завърши с дневна заря.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”