Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.12.2008
По инициатива на кмета на Община Враца и управителя на Автобусни превози Георги Яков от началото на месеца се работи активно за прекратяване на порочната практика с нелегалните таксита и превозвачи.

   С проблема са запознати и кметове на населените места, където порочната практика блокира автобусния транспорт, което от своя страна, според Георги Яков, може да доведе до закриване на линии. Най-застрашени на този етап са селата Паволче, Челопек и Косталево. Акцент в борбата на институциите ще е спирането на незаконните превозвачи по линиите Враца-Паволче, Враца-Косталево, Враца-Челопек.
   По думите на кмета инж. Тотю Младенов врачанската община е длъжна да защити интересите на превозваческите фирми. Заради нелегалните таксита тези фирми трупат загуби. За да има ефект най-вероятно ще бъде взето решение за създаване на групи, които да извършат контрол върху не регламентираните превозвачи. В групите ще има представители на община Враца, КАТ и ДАИ. По време на срещата стана ясно, че частни лица извършват нелегални превози, не само в рамките на града, но и до селата в общината. Според Георги Яков, управител на Автобусното дружество, ако нелоялната конкуренция продължи, това ще доведе до замиране на автобусните превози във Враца. Нелегалните превозвачи обират пътниците от спирките, минути преди да дойде градския или междуселския автобус. Незаконните пътувания се извършват, не само от леки коли, но дори и от микробуси. Някои таксиметрови шофьори возят пътници на цената на билета, което пък води до драстично намаление на хората, ползващи автобусния транспорт.
   Седмица след като кметове на кметства бяха предупредени от инж. Тотю Младенов да вземат мерки незаконните превозвачи са намалели с около 50%, коментира Георги Яков и благодари за оказаното съдействие.
Н.Божилова

#
# # # #