Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
25.06.2014
Над 400 ученици участваха в Програмата за патриотично възпитание

Над 400 ученици участваха в Програмата за патриотично възпитание

С раздаването на дипломи за завършения курс на обучение приключи тазгодишното издание на Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. В различните инициативи на програмата се включиха над 400 ученици от училища от региона. В третото издание на родолюбивото начинание участваха възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Ценов”, СОУ „Никола Войводов”, СОУ „Козма Тричков”, СОУ „Отец Пайсий”, СОУ „Христо Ботев”, ОУ „Васил Левски”, НУ „Св. Софроний Врачански”, СОУ „Васил Кънчов”, СУ „Св. Климент Охридски” от Враца и ОУ „Христо Ботев” – с. Паволче, ОУ „Христо Ботев” – с. Баница, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Девене, а също деца от Ресурсния център във Враца и от читалище „Фар 1930” в с. Паволче. „Изключително съм щастлив, че програмата за патриотично възпитание намира все повече нови приятели. Учениците участваха с огромно желание във всички дейности и по тяхна оценка знанията им за миналото, културата, бита, традициите, изкуството и великите личности на Враца значително са се обогатили. Уверен съм, че поне с една идея националното им самочуствие е станало по-високо и с основание могат да се гордеят със своя роден край” – каза по време на церемонията зам.-кметът Красимир Богданов.


През тази година за първи път бе направен 3 D макет от хартия на средновековния град Вратица, който се е намирал недалеч от прохода „Вратцата”, където в момента се правят археологически разкопки. Организирана бе интерактивната игра „Познавам ли моята България”. В нея учениците трябваше да поставят на мястото им макети на български забележителности. Голям интерес предизвика и „стрелбата” с умален модел на средновековното стенобитно оръдие катапулт. Младите врачани се учеха как се тъче на стан, как се работи с грънчарско колело, как се меси хляб, бие се масло и се заквасява мляко. Правиха кукли от естествени материали. С краеведските разходки разгледаха местни забележителности като болярската църква и манастира „Св. Иван Пусти”. Запознаха се с творчеството на Дико Илиев и се научиха да играят някои от популярните за този край хора. Научиха повече за известните местни художници Иван Ангелов, Сидония Атанасова, Борис Коцев и Любомир Минковски, и сами направиха реплики на едни от най-популярните им картини. Програмата за патриотично възпитание беше богата и много интересна. В реализирането й участваха представители на Регионалния исторически музей,  Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански”, Народно читалище „Фар 1930” – с. Паволче, Ресурсен център – Враца, Центъра за работа с деца, Мемориален комплекс „Ботев път”, Регионална библиотека „Христо Ботев” и Народно читалище „Пробуда 1931” – с. Бистрец.


След края на церемонията по връчването на дипломите учениците си направиха снимка за спомен пред паметника на Христо Ботев. Децата бяха облечени с тениски в бяло, зелено и червено и с телата си „нарисуваха” националния флаг.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”