Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.08.2014
Община Враца преживя втора критична нощ, обстановката се успокоява

            Втора критична нощ преживяха част от жителите на община Враца. След 21.30 ч. снощи започнаха обилни валежи. В селата Девене, Чирен, Горно Пещене, Голямо Пещене и Върбица дъждовете отново бяха с голям интензитет. „Валежите продължиха до към 3 часа през нощта, което доведе до критични ситуации, този път свързани с много високо ниво на водите на няколко язовира –  това са „Мраморчица”, „Лесконош” и водоема на с. Върбица. Високото ниво предивзика по-големи оттоци, които от 2 ч. през нощта до към 6 ч. сутринта увеличиха много нивото на преминаващите реки през селата Върбица и Оходен. Наложи се в с. Оходен и в с. Вировско, които са в потенциално заливаемата зона на язовира в с. Върбица, да бъдат евакуирани хора” – разказа кметът на общината инж. Николай Иванов. В с. Девене отново е преминала висока вълна по реката, която към 2 ч. е започнала да спада. В същото село бе възстановен един от мостовете, който свързва двата квартала. Към 6 ч. тази сутрин нивото на всички водоеми, реки и оттоци започна да спада. Валежите спряха и започна нормализиране на обстановката.

От сутринта продължи отводняването на залети дворове и приземни етажи на къщи в селата Бели извор, Чирен, Горно Пещене, Баница и Мраморен. По разпореждане на кмета бе свикана и започна работа общинска комисия, която ще прави оглед и оценка за щетите на общинската инфраструктура. От понеделник същата комисия, с помощта на кметовете на населените места, ще направи огледи и на пострадалите частни домове. Комисията е разпределена на екипи, които започнаха обиколка на селата. „Очакваме, ако днес повече не вали, обстановката да се нормализира. Всички критични зони ще се успокоят – язовири, реки, оттоци, разливи на реки – и да няма риск от нови наводнения. Най-важното и към този момент е това, че никъде в община Враца няма бедстващи хора” – обобщи инж. Николай Иванов.

През вчерашния ден общински екипи успяха да възстановят навсякъде уличното осветление във Враца, което също пострада от токови удари, превизвикани от бурята и обилните дъждове. Ремонтирани бяха 61 касети за уличното осветление, като всяка касета захранва осветлението на до 5 улици в града.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”