Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
19.12.2008
Мултифункционален център за ключови природо-защитни дейности бeше открит във Враца.

Мултифункционален център за ключови природо-защитни дейности бeше открит във Враца.

Изграждането му стана възможно благодарение на активната дейност на зам. кмета Тони Милева и управителят на природен парк Врачански Балкан Николай Ненчев. Реализацията се осъществи по проект на програма ФАР , трансгранично сътрудничество България - Румъния “Устойчиво развитие и консервация на биологичното разнообразие”. Водеща организация е Клуб “Приятели на ПП “Врачански Балкан”, партньори - Дома на науката и техниката във Враца и “Румънска екологична организация”. Асоциирани партньори са Областна и Общинска администрация и Природен парк “Врачански Балкан”.

Центърът се намира в сградата на “Ески джамия”, която е обявена за паметник на културата през 1953 година. Самата джамия не се използва по предназначение още от 1867 година. По проекта са изградени още- познавателни маршрути, пункт за наблюдение на птици, информационни табла. Оформено е и околното пространство край джамията.
Областният управител д-р Антонио Георгиев, кметът на Враца Тотю Младенов и зам.кмета Тони Милева, прерязаха лентата на обновената сграда. „Вярвам, че този център ще бъде част от бъдещето на туризма и на Враца!” – каза инж. Младенов.

В посетителския център има няколко помещения, където се предлага информация за всички туристически обекти и маршрути в Северозападна България, различни рекламни материали, информация за защитените природни зони на Северозапада и за ПП „Врачански балкан”. Посетителите могат да научат доста за екологията и природосъобразния начин на живот, за пестеливо ползване на енергия. В центъра има и зала, където ще се правят различни презентации.

     

На втория етаж е експонирана специална изложба със снимки и произведения на един от първите природозащитници в страната – врачанина Иван Сокачев. Гост на тържеството беше внучката му Светла Сокачева.
По време на откриването беше направена и презентация на приключилия проект по трансграничното сътрудничество, чийто резултат е новия Природозащитен център. „Когато хората си подадат ръка, резултатите са на лице – каза в словото си председателят на Управителния съвет на клуб „Приятели на ПП „Врачански балкан” и зам. кмета Тони Милева. – Един проект никога не свършва с откриването му. Работата тепърва предстои”. Тони Милева изрази благодарността си към всички, които са помагали за създаването на центъра.

„Този проект е реализация на изстрадала мечта на една изстрадала сграда – каза директорът на ПП „Врачански балкан” Николай Ненчев. – Защото от дълго време врачани се нуждаят от този център и защото сградата, която е била молитвен дом, после е станала склад, принадлежала е на Отечествения фронт, на Комсомола и на кой ли още не, докато намери истинското си приложение. Тези, които я възстановиха, са български турци и в това има особен символ”. При възстановяването, строителите били впечатлени от красивите рисунки по сводовете на сградата. Партньорите на проекта подписаха споразумение за съвместна работа. В специалната книга за гости-. Добри думи за добро начало написа кметът на община Враца инж. Тотю Младенов..
Поздравления за реализирането бяха получени от Държавната агенция по горите и кметството в Русе.

#
# # # #