начало » Новини
08.09.2014
Учебната година в община Враца ще започне без проблеми

В община Враца новата учебна година ще започне нормално – това обяви днес на пресконференция кметът инж. Николай Иванов. Във всички учебни заведения материално-техническата база е подготвена и е в добро състояние. Санитарно-хигиенните условия са добри и отговарят на нормативните изисквания. „През летния сезон във всички учебни заведения бе извършен частичен ремонт. За подобряване на материално-техническата база в училищата бяха изразходвани 200 000 лв. – целеви средства, разпределени по бюджетите на училищата, включително и над 93 000лв. от собствените им бюджети. Ремонтните дейности навсякъде са приключили с изключение на ремонта в СОУ „Васил Кънчов”, където се изгражда евакуационно стълбище и в ОУ „Христо Ботев”, с.Паволче - там предстои подмяна на дограма. И в двете училища началото на учебната година няма да бъде възпрепятствано” – каза инж. Николай Иванов.
 Частични ремонти, със средства от собствените бюджети в размер на 43 500 лв., бяха извършени в ОДЗ „Детска вселена”, ОДЗ „Зора”, ОДЗ „Знаме на мира”, ОДЗ „Българче”, ЦДГ „Дъга”, ОДЗ „Славейче”, ОДЗ „Единство, творчество, красота”. През летния сезон беше реконструирано отоплението във филиала на ОДЗ „Детски свят” в с.Згориград и през новия отоплителен сезон детската градина ще се отоплява на метан. За това бяха изразходвани 19 000 лв. от капиталовата програма на общината. Предстои ремонт на тротоарната настилка на двора на ОДЗ „Единство, творчество, красота”, подмяна на дограма на ОДЗ „Българче” и други ремонтни дейности,  за реализирането на които ще бъде създадена организация, така  че да не се пречи на работата на детските заведения.
За предстоящия отоплителен сезон е сключен договор за доставка на дърва и въглища за селските филиали на детските заведения, като доставката предстои.
Детските и учебни заведения са кадрово обезпечени.
През тази учебна година 631 са първокласниците, а общия брой на учениците в общинските училища е 7800. 2600  деца ще посещават детските заведения през новата учебна година.
И през тази учебна година за пътуващите ученици до 16 години ще бъде осигурен безплатен транспорт от населените места до средищните училища. Отново ще бъде направена оптимална организация на графиците на училищните автобуси, така че да превозват максимален брой от пътуващите ученици. За останалите ще бъдат осигурени безплатни карти.
Всички училища във Враца, в които има  целодневна форма на обучение, ще ползват услугите на ОП „Социални дейности”. На проведените  предварителни срещи с директорите на училища беше уточнено, че около 1100 ученици ще ползват ученическите столове. От тази учебна година и учениците от  СОУ „Отец Паисий” ще се хранят в собствен стол. В момента се изгражда и оборудва помещение.
Преди 15 септември Община Враца ежегодно подновява съществуващите пешеходни пътеки в районите около училищата и детските градини. Тази година работата на пътните екипи започва днес. При ОДЗ „Единство, творчество, красота” и под СОУ „Христо Ботев” – на ул. „Кръстьо Българията” ще бъдат монтирани гумени ограничители на скоростта. На много места в близост до учебните заведения са откраднати или изкривени пътните знаци. До началото на учебната година там ще бъдат поставени нови пътни знаци.
Супермодерни трактори ще бъдат изложени на врачанския панаир

Един запомнящ се есенен панаир ще преживеят врачани и гостите на града в средата на септември. Панаирът ще бъде разположен в алеите при стадион „Христо Ботев”. На входа му ще са паркирани три огромни трактора – най-новият модел „Ню холанд”, разработка от 2014 година, с мощност 420 конски сили. Техниката ще може да се разгледа отблизо, а най-любопитните - да се чакат в кабината или да се снимат за спомен. Тракторите ще са част от изложението в първите три дни.
Гостите на панаира ще бъдат посрещани с традиционни за региона ястия – различни видове лютики, пърленки, питки, качамак. Ястията ще приготят майстори от селата Челопек, Паволче, Згориград и Чирен. „Свои щандове ще имат занаятчии, търговци, продавачи на захарни изделия. Ще има също атракциони, стрелбища, заведения от типа „скара бира”. До момента заявление за участие са подали 73 фирми, като заявки ще продължат да се приемат днес до 17 ч.” – каза кметът на Враца инж. Николай Иванов. Настаняването на участниците ще е на 12 и 13 септември от 10 до 17 часа. Очаква се изложителите да са над 100. Наемът, който всеки от тях ще плати, е 3 лв./ кв м. на ден, а прогнозираните приходи от наемите ще са към 45 000 лева.
    В панаирните вечери е предвидена богата и разнообразна културна програма. В първата вечер на сцената ще излязат любимите на тийнейджърите „Революция Z”. На 15 септември е концертът на Васил Найденов. Предвидени са също сценични изяви на Иван Дяков,  Теодора, ансамбъл „Вестница” – Беларус и Борис Дали. Всички концерти ще са с начален час 19 ч.
    126-тото издание на врачанския есенен панаир ще продължи до 19 септември. Официалното му откриване ще направи зам.-кмета инж. Николай Йорданов на 14 септември в 18 ч.Обществен съвет ще разпределя помощите за пострадалите от наводненията

Обществен съвет се сформира към Община Враца. Негов председател е секретарят на Общината Иван Жеков, а участници са представители на общинския съвет, на Областния съвет на БЧК и на медиите. Първото заседание ще се проведе на 9 септември от 11 ч. в заседателната зала на Община Враца. Общественият съвет има за задача да направи предложение за разпределение на средствата, които пострадали семейства от наводненията в общината, ще получат от националната дарителска кампания на БЧК. Сумата, която ще бъде разпределена е малко над 41 000 лева. Предложението ще бъде изпратено на Националния обществен съвет на Червения кръст.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”