начало » Новини
12.11.2014
Откриха обновена зъботехническа лаборатория във Враца

Откриха обновена зъботехническа лаборатория във Враца

Основен ремонт бе извършен на помещения на първия етаж в сградата на бившата Стоматологична поликлиника във Враца. В пет стаи е направена цялостна подмяна на дограмата и подовите настилки, поставени са окачени тавани и са боядисани стените. След ремонта помещенията са газифицирани и в тях отоплението ще се извършва на газ. Ремонтите са на обща стойност 26 308 лв. с ДДС, като средствата са осигурени от капиталовата програма на Община Враца. В обновените стаи e настанена медико-техническата лаборатория по зъбопротезиране, която е търговско дружество със 100 % общинско участие. До момента лабораторията се помещаваше на четвъртия етаж в същата сграда. „Изключително радостен съм, че успяхме да решим и тази задача. Благодаря на усилията на колектива за това, което те добавиха от ресурсите на дружеството за оборудването. Вече имаме една модерна медико-техническа лаборатория по зъбопротезиране. И се надявам, че това малко общинско дружество ще продължи да работи като досега. Без подкрепата на общински съвет това нямаше да стане, така че им благодаря чрез г-жа Малина Николова. Тъй като наближава краят на годината е важно да се отбележи, че през 2014-та по отношение на инвестиции и подкрепа в здравеопазването за първи път са вложени около 300 000 лева” – каза днес при откриването на обновената лаборатория кметът инж. Николай Иванов.

            Основният ремонт бе започнат на 20 август и приключи на 22 септември, като бе извършен от фирма „Светлина – П” ЕООД. „От 61 години за първи път зъботехническата лаборатория е на правилното място, с добро оборудване и добри специалисти, и предлагаме най-добрата услуга в града. Искренно благодаря на кмета за прекрасните условия, при които ще работи екипът” – каза управителят на лабораторията Димитър Тончев. В началото на тази година дружеството е изтеглило кредит от 10 000 лева, с които е обновена техниката. Със собствени средства е закупено ново обзавеждане на помещенията. Димитър Тончев подчерта, че за миналата година, сред регистрираните лаборатории във Враца, общинската зъботехническа лаборатория е заела 86 % от пазара. Днес дружеството получи от директора на РЗИ Анета Ставрова удостоверение за регистрация на новия си адрес. „Документът означава, че тази лаборатория отговаря на всички изисквания за зъботехническа лаборатория” – каза Ставрова. Във Враца има общо седем регистрирани лаборатории по зъбопротезиране, които обслужват 73 стоматолози.

 

            Новата придобивка бе открита с водосвет за здравето на всички работещи в лабораторията. Водосветът бе отслужен от траянополския епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. Сред първите гости, поздравили лаборатните бяха също председателят на общинския съвет Малина Николова и зам.-кметът инж. Николай Йорданов.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”