начало » Новини
01.12.2014
Фотоизложба разказва за съвременен Казахстан

         Четиридесет и един фотоса, които разказват за живота и настоящето на Република Казахстан, от днес могат да бъдат видяни в голямата зала на Регионалния исторически музей във Враца. Изложбата бе инициирана и открита от почетния консул на Казахстан у нас Митко Солаков. Поводът е празнуваният на 1 декември Ден на първия президент на Република Казахстан. Този ден се чества в страната като национален празник от 2012 г. Тази дата е паметна, заради първите общонародни избори за президент,  проведени в независим Казахстан на същата дата през 1991 г. Тогава с мнозинство от гласовете за президент на републиката е избран Нурсултан Назарбаев.

„За всички нас е привилегия, че точно на 1 декември във Враца се открива тази изложба, която представя живота и природата на Казахстан. Една страна далечна, но и близка на нас, защото много от сградите в Казахстан са дело на златните ръце на нашите строители. Благодарим, че Враца е едно от първите места, където тази изложба се представя” – каза при откриването кметът инж. Николай Иванов.

         Водещо място в изложбата заемат снимки с президента на страната Нурсултан Назарбаев. Сред фотосите могат да бъдат видяни красивите природни гледки от националния парк „Алтън Емел” и Аралско море,  майстори на занаяти и  традиционни музикални инструменти. Врачани ще могат да разгледат също кадри от столицата Астана и от най-високия връх в страната – Хан Тенгри – 7010 м.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”