начало » Новини
06.01.2015
Осветиха бойни знамена във Враца

Осветиха бойни знамена във Враца

            С тържествен водосвет на централния градски площад започна днес големият християнски празник Богоявление във Враца. Богослужението бе извършено от траянополския епископ Киприян в присъствието на врачанския митрополит Калиник. За първи път след възстановяването на поделението във Враца днес бе извършено и освещаване на бойните знамена на военното формирование 54 990.

       „В този ден се преплитат стародавни български традиции и ритуали, надживели превратностите на векове и епохи. Празникът Богоявление е съчетал в едно надеждата за по-хубав и мирен живот, силата на  българската държавност, дух и вяра, единството на народ и армия.  Днес България  е част от една съвременна международна система за сигурност. Изминалите години показаха, че българската армия е подготвена за новата си роля -  с участието си в мироопазващи военни мисии и гарантиране на мира и сигурността в региона и континента.  Вие, уважаеми воини от военно формирование 54 990, сте част от тези съвременни сили за сигурност! Бъдете винаги на ниво! Искам да ви пожелая сила на духа, воинска доблест и искрен патриотизъм и да пазите с достойнство честта на светите бойни знамена! Честит празник!” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов.

Сред официалните гости на площада бяха също зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, депутатите Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова и Георги Божинов, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев и зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов.  След края на ритуала военните преминаха пред гражданството в тържествен марш.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”