начало » Новини
23.02.2015
Откриха IT център във Враца

Откриха IT център във Враца

Първият по рода си в България IT-център за обучение на млади специалисти по информационни технологии бе открит в неделя във Враца. Центърът се намира в социалния комплекс, на ул. „Кокиче” №17, срещу Езиковата гимназия в града, и е дело на сдружение „Враца софтуер общество”, зад което стоят Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Преди година двамата кандидатствали по проект за социално предприемачество, обявен от програмата „Reach for Сhange” и „Нова телевизия”. Ангажиментът, който поемат, е да създадат качествено образование за млади програмисти, които да работят предизвикателна и добре платена работа в родния си град. Топновинарят на „Нова ТВ” Ани Салич дойде за откриването и благодари на Емо и Тео за ентусиазма: „Този проект спечели в конкуренцията със стотици други предложения от цялата страна. Вярвам в успеха на тази идея, защото тя съчетава социалната кауза с бизнес-плана. Сигурна съм, че вие ще създадете не 5, а 50 и след това още 500 работни места”, заяви Салич. Тя благодари на кмета на община Враца инж. Николай Иванов: „Без Вас този проект нямаше да се случи. Тази зала е дарение от Община Враца, за което Ви благодаря от името и на тези момчета. Вярвам, че и занапред ще им помагате”, обърна се Ани Салич към градоначалника на Враца. Инж. Николай Иванов заяви, че за него е изключително удоволствие да бъде на откриването. „Още по-хубавото е, че това се случва на такъв празник като Сирни заговезни. Благодаря ви, момчета! Вие имате не само мисия, но и ни давате надежда. Имате нашата подкрепа за това, което правите, защото то е добро за младите хора във Враца”, обяви при откриването на центъра кметът Николай Иванов.

  

Юли Бобевски, представител на програмата „Reach for Change”, която финансира инициативата, отбеляза, че миналата година, когато заедно с „Нова ТВ” са обявили този конкурс, им е било трудно да обяснят какво точно означава „социален предприемач”. „Благодарение на Емо и Тео сега даваме за пример Враца и техния проект – социален предприемач е човек, който иска да направи нещо за своя град, за своята общност. В същото време го правят по устойчив начин – чрез бизнес-план, който да осигури и бъдещето на тази инициатива, като се отрази благоприятно и на безработицата”, заяви Бобевски.

Възпитаници на курсовете в IT-центъра демонстрираха уменията си, а Емилиян Кадийски анонсира, че в началото на март ще организират нови курсове и очакват кандидати за тях.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”