Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.03.2015
Продължава работата за отстраняване на щетите, нанесени от снега във Враца

През двата почивни дни в община Враца имаше обилен снеговалеж. „Снегопочистването започна още в първите часове след полунощ в събота. Главните пътни артерии в града бяха почистени до асфалт. Почистването на вътрешнокварталните улици бе затруднено, заради големия сняг и многото паркирани автомобили. Почистени бяха и общинските пътища. Във всички села кметовете предприеха действия по снегопочистване. Постоянният снеговалеж в двата почивни дни наложи почистването на улиците се прави непрекъснато. В ранните часове на днешния ден шосетата бяха обработени против заледяване и започна почистването на второстепенните улици в града. Пътят за Леденика бе блокиран от снега, но вече е проходим при зимни условия” – отчете днес кметът инж. Николай Иванов.

Екипи на Община Враца от тази сутрин започнаха отстраняването на падналите дървета и клони в града. В почивните дни във Враца от тежкия сняг бяха скъсани 12 проводника на уличното осветление, подобни аварии има и в селата Лиляче, Горно Пещене и Тишевица. Днес служители на Община Враца ще работят по отстраняването на авариите по уличното осветление в града, а по-късно и в селата от общината.

Заради тежкия и мокър сняг състоянието на електропреносната мрежа в региона бе сложно. На два пъти аварира  далекопроводът “Момина сълза” и без ток в събота от сутринта до вечерта, а след това и в неделя бяха селата Баница, Оходен, Голямо и Мало Пещене, и Мраморен. В събота без електрозахранване бяха и хората в Згориград. Тези аварии вече са отстранени и в момента няма населено място в общината, което да е без електрозахранване.

Навсякъде в община Враца водоснабдяването в почивните дни бе нормално.

В момента във всички населени места от община Враца има електроснабдяване и водоснабдяване.

Учебният процес в училищата и детските градини в общината тази сутрин е започнал нормално. Периодични прекъсвания има в електроснабдяването на детската градина и училището в с. Баница, но по отстраняването на аварията там се работи. Със съдействието на Общината ще бъде почистено около детската градина в с. Згориград.

Общинският щаб по снегопочистването поддържаше постоянна връзка с “БКС”, “Областно пътно управление”, които отговарят за снегопочистването, с Регионалната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” и с кметовете на селата. Тази сутрин кметът на Враца разпореди на изпълнителите на водния цикъл да започнат да извършват обратно засипване на местата, където водата и преминаващите автомобили са отнесли насипите от трошено-каменна настилка по улиците на града.

„Искам чрез вас да благодаря на всички служби, които помогнаха при отстраняването на авариите, при снегопочистването и за нормализирането на обстановката през почивните дни - “БКС”, “Областно пътно управление”, „В и К”, Регионалната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, кметовете на селата, кметските наместници и пълномощници, екипът от общински служители, Общинският щаб по снегопочистване” – каза кметът на Враца. Инж. Николай Иванов се обърна с апел към жителите на общината да се движат внимателно, защото заради мокрия сняг на много места има надвиснали клони и проводници от електропреносната мрежа. „Обръщам се към собствениците на търговски обекти и гражданите да напомня да почистят снега от прилежащите територии. При нас постъпиха множество сигнали, че там, където почистването на пространствата около жилищните блокове и къщите е започнало снегът се изхвърля на вече почистените улици. Моля гражданите да събират падналия сняг в рамките на зелените площи и тротоарите” – допълни инж. Иванов.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

 

#
# # # #