Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
13.01.2009
Държавната агенция по туризъм покани Община Враца за участие в националния конкурс за Отлична туристическа дестинация по проект EDEN 2009, съобщи заместник-кметът по туризъм в община Враца Тони Милева.

   Вече втора поредна година Агенцията по туризъм е координатор на конкурса. Тази година темата на конкурса е «Туризъм и защитени територии». В нашата страна има обявени 952 защитени територии. Ето защо заглавието на националния конкурс е «952: Природата ви приветства!». През миналата година победител в конкурса стана община Белоградчик с проекта: "Фолклорни празници от Тимок до Искър – по стъпките на траките".
    В програмата ще се разглеждат туристически продукти в териториите включени в мрежата „Натура 2000”, които представляват 33,9 процента от площта на България. Идеята е в проектите да се разкрият уникалните туристически ресурси, своеобразни продукти и услуги на представените райони, които ще стимулират разкриването на нови туристически дестинации и ще създадат условия за икономически растеж на зоните.
   Конкурсът е част от по-голям, общоевропейски конкурс, в който участват почти всички страни-членки на ЕС. След като всяка от страните избере своята най-добра национална дестинация ще се проведе конкурс между проектите-победители и ще се определи една "отлична европейска дестинация". Българският победител официално ще бъде обявен в периода между 21 и 30 април 2009 г. Преди това ще се проведе среща, на която класираните на първите 10 места ще представят своя продукт. "Досието" на българския победител ще бъде изпратено на ЕК в края на юни.
   В края на януари Враца ще бъде и домакин на една от шестте информационни срещи по места в цялата страна, които ще популяризират проект EDEN 2009. Представянето ще се проведе в Хасково - на 20 януари, Малко Търново - на 21 януари, Добрич - на 22 януари, Русе - на 23 януари, Сапарева баня - на 27 януари и Враца - на 28 януари.

П. Ганчовска

#
# # # #