Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.01.2009
ЕКОПАК награди победителите в конкурса “Вкъщи събираме разделно!”

ЕКОПАК награди победителите в конкурса “Вкъщи събираме разделно!”

   60 семейства получиха домашен контейнер за разделно събиране на опаковки. Сред победителите има и шест участника от Враца. Повече от 150 проекта участваха в конкурса за най-атрактивен кът за разделно събиране на отпадъци от опаковки у дома „Вкъщи събираме разделно!”. Той бе организиран от водещата организация за оползотворяване ЕКОПАК и е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”. В надпреварата взеха участие семейства от 21 общини, които в снимки показаха как лесно, практично и удобно разделят опаковките от хартия, пластмаса, метал и стъкло в своето домакинство. Те се състезаваха за домашен контейнер за разделно събиране с три отделения – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло.

 

   Журито беше истински затруднено да определи най-добрия проект и взе решение да награди 60 семейства, проявили изключителна изобретателност и въображение при оформянето на домашния кът за разделно събиране. Сред критериите за оценка бяха още функционалното и естетическо оформление на пространството, както и използването на рециклирани предмети или повторната употреба на стари вещи.

 

   Най-активни в надпреварата бяха семейства от Видин, Варна, Враца, Монтана, Добрич, Плевен и Велико Търново, като сред участниците има и цели класове и групи от детски градини. Както те сами ни пишат – „защото това е нашето второ семейство”. Сред най-интересните кътове са „Адам, Ева и Земята”, „Мечо Пух” и „Коледна приказка”, а сред най-практичните – кухненски шкаф, приютил разделените опаковки вместо вграден хладилник и различни варианти на „къщичка за трите вида опаковки в синьо, жълто и зелено”.

Победителите от Враца са:

Денис Фикрим Амиш                        Враца

НУ "Софроний Врачански" - I б кл.           Враца

Слави Тихомиров Славчев            Враца

Павел Николов Петков                   Враца

Михаела Пламенова Първанова   Враца

Антоанета Иванова Тошева           Враца

 

 

Как да създадете своя домашен кът за разделно събиране?

 

   Може би ще се изненадате, но това не е никак трудно. Необходими са ви малко пространство, три цветни чувала /плика/, кофи, кутии, кашони или други съдове за отпадъците и достатъчно въображение, за да превърнете това кътче у дома в красиво, функционално и удобно място за разделно събиране на опаковки.

   Ето какво да направите в 3 лесни стъпки:

 

  1. Отделете малко допълнително пространство близо до кофата за битова смет, на терасата или в кухненския шкаф под мивката.
  2. Изберете удобни „съдове” за разделно събраните опаковки – те трябва да са достатъчно обемни, за да не се налага да ги изхвърляте ежедневно.

 

  1. Придайте на мястото завършен вид, като го оформите с подходяща украса, живи растения или цветна схема на опаковките, които можете да изхвърляте и тези, които не бива да попадат в синия, жълтия и зеления контейнер.

 

  1. И не забравяйте:

                  а/         сгъвайте или разкъсвайте кашоните и картонените кутии преди да                          ги сложите в „синия контейнер”, за да заемат по-малко място;

                  б/         смачквайте обемните пластмасови бутилки, туби и алуминиеви                         кенчета. Ако предварително измиете кофичките от кисело мляко,                            бутилките от олио, кетчуп или майонеза, те няма да миришат;

                        в/         „Зеленият контейнер” е за стъклени опаковки – бутилки и буркани.                          Измийте ги, преди да ги изхвърлите разделно.