начало » Новини
05.05.2015
Празник „Гергьовден – Едерлези” събра гости от цяла община Враца

Празник „Гергьовден – Едерлези” събра гости от цяла община Враца

            Три дни, според ромския обичай, продължават празниците по Гергьовден – на 5, 6 и 7 май. Цялата палитра от ритуали в този най-почитан от ромския етнос ден бе разказана и представена от ученици от четирите средищни училища в община Враца – в селата Паволче, Баница, Девене и Тишевица. Домакин бе Основното училище „Св. Климент Охридски” в с. Тишевица, в чийто двор се залюляха пъстрите гергьовски люлки, извиха се кръшните хора и се направиха възстановки на обичаите. „Има празници, които със своята красота и традиции ни убеждават колко близки по между си са различните етноси. Такъв празник е Гергьовден. За мен е удоволствие да съм ваш гост на този истински празник! Нека вярваме и продължаваме да сме все така близки едни с други!” – с тези думи кметът на община Враца инж. Николай Иванов се обърна към домакините и гостите. Той благодари на организаторите от „Младежки център” – Враца, на училището-домакин и на колегите кметове от други населени места, които също уважиха събитието с присъствието си.

 

След края на концерта в няколко шатри бяха отворени творчески работилници, в които се правеха тематични картички за празника, плетяха се венци, украсяваха се с рисунки лицата на малчуганите. До тях по-големите ученици се хванаха на хоро или търпеливо чакаха реда си, за да се полюлеят на гергьовските люлки за здраве. За доброто настроение на всички се погрижи и духовият оркестър „Зелени дел” от гр. Вършец.

 

Празникът „Гергьовден – Едерлези” бе организиран в изпълнение на общинския проект „За подобряване благосъстоянието на децата и младежите в риск в община Враца – създаване на устойчив модел за интеграция и социално включване”.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”