Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
11.05.2015
Над 140 майстори въртяха баници в с. Баница

Над 140 майстори въртяха баници в с. Баница

         Рекорден брой майстори показаха своите печива в станалия традиционен празник на баницата във врачанското село Баница. 147 кулинари от 17 населени места, включително  от гр. Бела Паланка (Сърбия) се състезаваха в конкурса за най-вкусна баница. Своите солени и сладки творения демонстрираха майстори от Враца и кварталите Кулата и Бистрец, от селата Бели извор, Вировско, Згориград, Голямо Пещене, Паволче, Девене, Косталево, Лиляче, Мраморен, Оходен, Тишевица, Три кладенци и от селото-домакин. “Приятно ми е да бъда сред вас в този празничен ден, посветен на баницата – едно традиционно българско ястие, в което проличават майсторството, добрият вкус и естетическият усет. Постепенно в годините този празник се утвърди, стана популярен не само в нашата община. Заедно с името на селото той надскочи общини и територии и показа мястото на тази незабравима традиция в българските домове. Ние наричаме родното с най-мили думи – бащино огнище, майчина любов, роден дом. И в този дом неотменно и значимо е мястото на семейната трапеза, където ястията са най-вкусни. А какво е празничната трапеза без баница?! Пожелавам успех на всички участници и на журито, което определено тази година ще бъде много затруднено в избора си” – каза при откриването на празника кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Всяка година Община Враца подпомага реализирането на празника и подарява на всички наградени по 5 кг брашно, за да продължат да се усъвършенстват. Сред официалните гости на празника бяха също депутатите Георги Божинов и Красимир Богданов.

 

Площадът пред местното читалище “Светлина 1910” бе изпълнен с шатри с участници и с гости, които чакаха нетърпеливо да опитат какво е приготвено. Сред майсторите тази година имаше и мъжко присъствие. Самия кмет на Баница Любен Нинов бе запретнал ръкави и направил любимата си баница с тиква и локум в съревнование със съпругата си, която пък бе донесла традиционната баница с яйца и сирене. Гостите бяха впечатлени и от майсторлъка на големия зевзек и хуморист Цветан Дочев, чийто артистичен псевдоним е дедо Скръц. “Донесъл съм три баници, като и трите са лековити. Едната е с боб и дроб, а както знаете дробът помага при малокръвие. Освен това вижте я как изглежда – докарал съм я като дяволче. А другите две са извънземно момче и момиче. Плънката им е с намачкани джанки, див чесън, лапад, коприва, балканска чубрица и млади листа от липа – все полезни работи срещу пролетната умора” – сам се хвали дедо Скръц. На красиво аранжираните маси можеха да се видят и баници с меса, с различни видове зеленчуци, печени в подница, клинове, дърпани, теглени, налагани, с кори, които са печени на сач и всичко, което е родила фантазията на майсторите.

  

Тази година класирането протече по нов регламент. Баниците бяха класирани в четири категории – оригинална, сладка, с месо и със зеленцуци, и традиционна баница, направена с яйца и сирене. За втора година председател на журито бе видният кулинар Иван Звездев, а членове – неговият колега Слави Колибаров и Генка Филипова – експерт в отдел “Култура” на Община Враца. “От всички баници най-много ме впечатлиха баницата с агнешки дреболии – не очаквах, че може да е толкова вкусна, а също баницата с вишни и баницата с люти чушки и сирене. Всяка от тях бих включил в своите рецепти, стига майсторите им да ги споделят” – каза след като обиколи щандовете Звездев. Големият кулинар хареса и баницата с формата на момиченце, която бе направила 11-годишната Елеонора Георгиева от с. Згориград. Нейната творба бе не само интересна на вид, но и страшно вкусна. “Моята баница е с пиле, моркови, картофи и праз” – веднага каза рецептата малката майсторка.

  

Журито заседава дълго и дори се наложи в някои от категориите да присъди по повече от три награди. Първа награда в категорията “оригинална баница” грабна Дениза Ценова от с. Паволче. Двете втори награди в същата категория бяха за Мара Дойчинова от с. Паволче и Елеонора Георгиева от с. Згориград. Две бяха и третите награди – за Генка Филипова от Враца и Лаура Нинова от с. Баница. В раздела “сладка баница” бяха присъдени две първи, две втори и една трета награда. Двете челни места бяха за Тодорка Цветкова от с. Девене и Боряна Тошева от с. Косталево. Вторите награди отидоха отново при Мара Дойчинова от с. Паволче и Лиляна Николова от с. Баница, а третата – при Тодорка Симеонова от квартал Кулата. Всички награди в категорията “баници с месо и баници със зеленчуци” бяха спечелени от майсторки от селото-домакин. На първо място бе баницата на Първолета Иванова, на двете втори места – на Върба Ценкова и на Иванка Иванова, а на третото – на Данка Симова. Облечена в народна носия Върба Ценова показа пред гостите как в с. Баница правят баница. Най-оспорвана  обаче бе “битката” за наградите в категорията “традиционна баница с яйца и сирене”. В нея журито присъди три първи места, две втори и едно трето. Най-висока оценка получиха баниците на Невена Цекова от с. Косталево, Татяна Борисова от с. Паволче и Марияна Цекова от с. Голямо Пещене. На второ място се класираха Ваня Прокопиева от с. Баница и Иванка Йорданова от с. Бели извор, а на трето –  Пеланка Нинова от с. Баница. На всички, които получиха адмирациите на журито бяха връчени грамоти, парични награди и брашно. Докато журито оценяваше баниците в салона на читалището се проведе фолклорен концерт, който бе аплодиран бурно от гостите. След обявяването на резултатите пред сградата се изви кръшно хоро под звуците на духовия оркестър към врачанското читалище “Развитие”. Сред десетките журналисти, дошли да отразят празника на баницата бе и кореспондентът  на  китайската информационна агенция “Синхуа”  Уан Синжан.  

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”