начало » Новини
20.05.2015
Д Е К Л А Р А Ц И Я от инж. Николай Иванов, кмет на община Враца

          С особено внимание и тревога следя събитията, свързани с предстоящите промени в Закона за лечебните заведения. С тях се предвижда общинските лечебни заведения да се слеят с Многопрофилната болница за активно лечение, където собствеността е предимно държавна. В годините в общинските лечебни заведения са вложени милиони левове публични средства за това в тях да се предлага качествено и модерно здравеопазване на европейско и световно ниво. Най-новата придобивка за профилактика и лечение във Враца е съвременният лъчелечебен център към Комплексния онкологичен център, който бе изграден с европейско финансиране и съфинансиране от Общината. Неотменно изискване в този случай е собствеността му да не се променя в следващите пет години.

Не само промяната на собствеността обаче е това, което притеснява. Предвижданите промени със сигурност ще доведат до сътресения в работата на общинските лечебни заведения, които в момента имат работещо управление от професионалисти. В Комплексния онкологичен център, в Центъра за психично здраве и Центъра за кожно-венерически заболявания, които са разположени във Враца, се лекуват хора от цяла Северозападна България. Не може хиляди пациенти да бъдат подложени на подобни сътресения и самоцелни промени със съмнителен ефект.

Категорично се противопоставям на този най-кратък път към унищожаването на общинското здравеопазване и подкрепям справедливите искания и разумните аргументи на лекарите и медицинските специалисти от общинските лечебни заведения.

 

 

инж. Николай Иванов,

кмет на Враца