начало » Новини
25.05.2015
Враца празнува 24 май

Враца празнува 24 май

    С празнично шествие, водено от кмета инж. Николай Иванов, започна тържественото отбелязване на 24 май във Враца. Колоната от ученици и учители от всички училища в града премина по централната пешеходна зона под звуците на маршове, изпълнени от духовия оркестър. Тържеството по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методии пред сградата на Общината. „Озарен от светлина  е днешният празничен 24 май!  От светлината на познанието и жаждата за духовно съвършенство! Ние, българите, имаме щастливата съдба да творим на своя език, да създаваме уникални културни ценности, прославящи славянската писменост, непреходното дело на светите братя Кирил и Методий и скъпото за всяко българско сърце А и Б! Векове наред със своята писменост българският народ укрепва своя дух, самобитност и култура - в бури и слънчеви дни, в мрак и възход. Пише гордо историята си и мери ръст с народите на Европа и света! Уважаеми госпожи и господа, не бихме могли да изживеем пълноценно радостта от празничния 24 май, ако го нямаше общото желание да изграждаме и развиваме нашите училища, читалищни и просветни домове като съвременни огнища на знанието! Постигнахме ниво, което ни дава самочувствие да надграждаме и да се стремим към още по-високи върхове. Нека множим духовното богатство на Враца и родния край! Честит празник, скъпи педагози и ученици! Честит празник на творците и читалищните дейци на Враца!  Честит 24 май, уважаеми съграждани!” – с тези думи се обърна към присъстващите инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на празника бяха също народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветници. На площада пред Общината се събра голямо множество от граждани, които също взеха участие в празника. Тържествен водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници.
    По традиция в този ден кметът връчи своите годишни награди за постижения в образованието и културата. Две дами получиха награди в категорията „Директор на годината” - Венета Гергова от Обединено детско заведение „Брезичка” и Даниела Велкова от Спортното училище „Св. Климент Охридски”. Групата със засилено изучаване на Безопасност на движението по пътищата в ОДЗ „Зора” и екипът на училищния вестник „Голямото между4асие” на СОУ „Отец Паисий” взеха награди в категорията „Група, формация на годината”. В категорията „Екип, колектив на годината” с приз бяха удостоени педагогическият колектив на ОДЗ „Единство, Творчество, Красота” и методическото обединение на началните учители в ОУ „Васил Левски” във Враца. Седем преподаватели получиха званието „Учител на годината”, а в категорията „Ученик на годината” бяха наградени девет ученика. В областта на културата бяха раздадени четири награди – на Димитър Тошев –  секретар на Народно читалище „Развитие 1869”  във Враца, на Петко Тотев  – обоист в Симфониета - Враца, на Цвета Нинова – дългогодишен председател на  Народно читалище „Светлина  1906” в с. Баница и на Олга Младенова – преподавател в детска школа по изкуствата към врачанското читалище. Кметът на Враца подари на всички училища и детски градини по един том „Бойните маршове на честта и славата на България”.
    В празника се включиха мажоретен състав към Центъра за работа с деца, духовият оркестър към Читалище „Развитие”, средношколският хор към СОУ „Отец Паисий” и Детски танцов състав „Радост” към Центъра за работа с деца. В края на тържеството пред паметника на св. св. Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя.
     


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”