начало » Новини
27.05.2015
Започнаха Ботевите дни във Враца

Започнаха Ботевите дни във Враца

    С кратка театрализация, която проследява развитието на борбите за освобождението на българския народ, започна днес тържественото откриване на „Ботеви дни`2015” във Враца. На централния градски площад пред паметника на Христо Ботев врачански ученици представиха въстанията, четата на Хаджи Димитър, Априлското въстание, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението. Пред строените колони на участници в 69 национален туристически поход „Козлодуй – Околчица” и събралите се граждани, под звуците на българския химн на площада бе издигнат националния флаг и бе запален вечният огън до паметника на Войводата.
„Днес Ботевият площад отново прелива от възторженост! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното „Жив е той!” ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред  безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници! Десетилетия наред всяко поколение ги изпълва със смисъл, дела и съдържание и в тях е събрана синовната почит към героите, искрената обич към родния град, към неговата история, настояще и бъдеще. Какъв огромен заряд носят Ботевите дни, каква клетвеност, вдъхновение и всеотдайност лъхат от тях! Сякаш тук, на площада, в тези тържествени минути, от дълбините на историята и високо от „Околчица” долитат думи крилати, призивни, огнени: „Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите!”.  139 години са изминали от великата саможертвата на войводата Ботев, а неговото слово и знаме са и днес с нас! Обединяват и вдъхновяват да постигаме още по-високи цели за доброто на нашите градове и села. Нека горят буйно пламъците на вечния огън, да разпалват в душите и сърцата ни родолюбие и почит към героите, и нека Ботевата Враца посрещне достойно приятели и гости от страната и чужбина!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов откри Ботевите дни във Враца.
Кметът прие строя на походниците и доклада на главния ръководител на похода Георги Петков. Тази година по стъпките на Ботевата чета ще преминат 756 участници от цялата страна. Най-многобройни са групите от Карнобат, Айтос, Стара Загора, Шумен, Враца, Роман и Козлодуй. За първи път в редиците на националния поход се включват групи от градовете Гоце Делчев и Айтос. На ръководителите на тези групи кметът на Враца подари знамена, а на всички ръководители – по китка здравец с пожеланието да им е лек пътя. За здравето на походниците траянополският епископ Киприян в съслужение със свещеници от Враца извърши водосвет. Сред официалните гости на церемонията бяха също врачанският митрополит  Калиник, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски, заместник кметът инж. Красимира Георгиева и председателят на общинския съвет Борислав Стоев.
    Пред паметника на Христо Ботев бе поднесен гирлянд от цветя. Участие в церемонията взеха Духовият оркестър при Читалище „Развитие – 1869” във Враца, Средношколският смесен хор при СОУ „Отец Паисий”, танцьори от Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, актьори и ученици от СОУ „Христо Ботев”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”