начало » Новини
28.05.2015
Кметът награди художници

Кметът награди художници

            Кметът инж. Николай Иванов награди отличените художници, които участват в Регионалната художествена изложба „Земята на Ботев” във Враца. Над 70 творби бяха представени в тазгодишното издание на традиционния за Ботевите дни конкурс. От тях бяха селектирани 66 на 28 творци от Враца, Лом, Видин и Мездра. „Непреходно е Ботевото дело. Навсякъде и във всичко, което ражда българската духовност, има частица от Ботевия дух, устрем и порив. Особено емблематични и въздействащи са творбите на художниците, чрез които личността на Ботев прониква в нашия свят с уникални творчески послания. И тазгодишната Регионална художествена изложба „Земята на Ботев” ни прави съпричастни с магнетизма на Ботевата личност, с безмерния свят на поета, публициста, войводата Ботев, с природата, земята и хората, със сътвореното от техния ум и ръце! За мен е удоволствие да отбележа, че Регионалната художествена изложба „Земята на Ботев” и в тазгодишното си издание отразява високите критерии, достигнати през годините, и заедно с това разширява  художественото пространство с нови мотиви и послания. Убеден съм, че всички, които ще я посетят, ще усетят пълнотата от  преживените емоции и досег с изкуството!” – каза при откриването кметът на Враца.

            Всички творби бяха оценявани от жури с председател Десислава Денева -представител на СБХ – София. След обстойно разглеждане и оценяване бяха определени и наградите. В раздел живопис първа награда получи  Бисера Вълева от гр. Лом за творбата си „Небе”. Най-добра бе графиката „Следи на времето II” на Росен Спасов от Враца. Двама врачански скулптори Красимир Кръстев и Цено Ценов получиха награди за цялостно представяне. В раздел „приложни изкуства” награда бе за Пламен Петков за творбата му „Пейзаж”. Награди за картините си получиха Александър Василев – Василевса (за „Борба”) и

Теодосий Антонов от Монтана (за „Пирински орли”). Общата стойност на наградния фонд е 3000 лева, като всички наградени даряват по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионалния исторически музей във Враца, където са подредени творбите.

Общата художествена изложба се провежда от 1976 г. без прекъсване през годините.

 

 

 

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”