начало » Новини
30.05.2015
Алея на признателността откриха в училище „Христо Ботев” във Враца

Алея на признателността откриха в училище „Христо Ботев” във Враца

Кметът инж. Николай Иванов, областният управител Малина Николова и директорът Виктор Кръстев днес откриха алея на признателността в двора на СОУ „Христо Ботев” във Враца. В нея на постаменти са изписани имената и са поставени фотографиите на 16 видни възрожденци и достойни възпитаници на училището. Откриването стана в деня, в който училището чества патронния си празник. „Днес е вълнуващ, празничен ден за всички вас! Да имаш за патрон името на гениалния поет и революционер Христо Ботев, е гордост и чест! Вие, уважаеми педагози и ученици показвате с делата си, че тази чест е и ваше призвание, дълг на Ботеви поклонници, наследници на  богата история, на талантливи предци! Години наред вашите редици изпълват най-важните прояви и събития в града и общината. Запалихте искрата на нови инициативи, с присъщата си активност разнообразихте дейността на Ученическия общински съвет. Безспорният авторитет на СОУ „Христо Ботев”  не е мимолетно явление. Той е изграждан ден след ден – в учебните стаи, кабинети и лаборатории, на състезания и  конкурси, с всеотдайността на учители и възпитатели, с порива на учениците към знания и изяви. Днес вече имате и своята алея на признателността! Нека тази алея изпраща своите послания към нови хоризонти! Високо ценим доброто партньорство между училище и община и резултатите от това са видими и вдъхновяващи. Нека празничният ден донесе радост на вас, днешните ученици и педагози и на всички, които са преминали през класните стаи на СОУ „Христо Ботев” в нашия град! Да продължим с доверие и партньорство да творим историята на училището!” – пожела в приветствието си кметът инж. Николай Иванов.
Сред официалните гости бяха също врачанският митрополит Калиник, евродепутатът Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова, Красимир Богданов и Красен Кръстев, съветникът на министър-председателя Тотьо Младенов, заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов, зам.-областният управител Ирина Иванова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и общински съветници.
Алеята се изгражда по инициатива на Ученическия съвет при СОУ „Христо Ботев”. Идейният проект е на Ивайло Рацов. Сред имената, изписани на постаментите, са тези на Петко Р. Славейков, Васил Кънчов, проф. Димитър Йоцов, проф. Андрей Николов, Козма Тричков, Константин Огнянович и Цвета Кръстенякова. Оставени са и три празни постамента, на които бъдещите поколения да впишат имената на следващите видни българи, завършили това училище.
Водосвет за здравето на учениците, учителите и техните гости отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. Директорът на училището Виктор Кръстев награди четирима ученици за особени заслуги в учебния процес и повишаване рейтинга на учебното заведение. Златен плакет получи дванадесетокласникът Николай Николов, който е председател на Ученическия общински съвет и чията е била идеята за изграждането на новоткритата алея.
В днешния ден в СОУ „Христо Ботев” бе открита и нова електронна учебна стая в кабинета по география. В нея всяко място на ученик е оборудвано с таблет.

 

 

 

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”