начало » Новини
31.05.2015
Възрожденски песни звучаха в пещерата „Леденика”

Възрожденски песни звучаха в пещерата „Леденика”

За първи път в пещерата „Леденика” във Врачанския Балкан днес прозвучаха възрожденски песни. Те бяха част от традиционния годишен концерт на камерен състав „Враца” към врачанската симфониета, който се провежда в концерната зала на пещерата. Да чуят невероятното изпълнение се събраха над 200 врачани, гости от страната и чуждестранни делегации. Събитието бе уважено от кмета на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и зам.-областният управител Ирина Иванова.
Концертът в пещерата „Леденика” влиза в културния календар на Ботевите дни. Сред чудните фигури, изваяни от природата, звучаха творби на Моцарт, Бах, Шуберт, Хенри Пърсел. Възрожденските песни „Хубава си, моя горо” и химнът на панагюрските възстаници бяха в изпълнение на средношколския хор при СОУ „Отец Паисий” в съпровод на камерния състав „Враца”. Гостите се насладиха и на аранжимент на песента по ботевото стихотворение „Пристанала”.
След края на концерта за зрителите имаше изненада – лазерно шоу, което се прави за първи път в пещерата и е част от бъдещия подземен атракцион.

 

 

 

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”