начало » Новини
01.06.2015
Враца раздаде най-престижните си награди

Враца раздаде най-престижните си награди

В деня на Враца 1 юни по традиция бяха раздадени най-високите обществени отличия – почетен гражданин и наградата на Враца за 2015 г.  Званията бяха присъдени на тържествена сесия на общинския съвет, която започна с българския химн и химна на Европа в изпълнение на духовия оркестър на града.
„За мен е чест и удоволствие да се обърна към вас в празничния  и тържествен Първи юни – Денят на град Враца, денят, в който посрещаме скъпи гости – Ботеви поклонници и наши приятели от страната и чужбина! Ботевите дни, изпълнени със събития и прояви, завладяват със своята емоционалност! Сред тях 1 юни е неповторимо съчетание на минало, настояще и бъдеще! Настоящето – то е в нашия ден, в труда и помислите ни да направим най-хубавото за своя град. Имаме заветните слова на нашите предци да работим в единение и търсим най-добрите подходи и решения да вървим към успехите. Стремим се да създаваме по-добри условия за възпитанието, отдиха и здравето на децата на Враца, наше бъдеще! Децата и младите хора на Враца имат повече възможности за отдих, спортуване и занимания с изградените детски и фитнес площадки, комбинирани спортни игрища и паркове в целия град. Емблематичният парк „Хижата” отново е любимо място за всички. С привличане на инвестиции в публичната сфера осигуряваме по-добра икономическа и инвестиционна среда,   утвърдихме се като община, умееща да подготвя, печели и реализира  проекти и отново сме сред водещите общини  в страната. Това е една от предпоставките да ни бъде присъден европейски етикет за иновации и добро управление. Предприехме значими стъпки за изграждане на съвременна жизнена среда и обновяване на индустриалните зони, с предстоящото изпълнение на Интегрирания план за развитие на града ни. Дълбоко вярвам, че новите обекти и подобрената инфраструктура ще привличат нови инвестиции и интереса на бизнеса, ще стимулират развитието на икономическия климат на града, общината и региона” – каза кметът инж. Николай Иванов в приветствието си по време на сесията. Той благодари на общинските съветници, на народните представители и на областната администрация за добрия диалог и общите цели в името на развитието на Враца.
 

 

Тази година званието „почетен гражданин” бе присъдено на шест врачани. Отличието е за Георги Павлов – дългогодишен учител по география, за неговия принос в хуманитарните науки и за преподавателя по рисуване и основател на школа по изобразително изкуство Евгени Тодоров за заслугите му в областта на културата и обществения живот. Посмъртно със званието бяха удостоени ген. майор Горан Тодоров – за особен принос в обществения и социални живот на Враца, на общинския съветник Васил Драганов – за особени заслуги в обществено-политическия живот, на треньора по автомоделни спортове Огнян Филипов – за приноса му в обществения и спортния живот и на журналиста Добрин Мермерски за изключителни заслуги в областта на журналистиката и обществения живот. Наградите на четиримата бяха връчени на техни близки. Наградата на Враца за 2015 г. получиха дългогодишната треньорка по спортни танци Бойка Дичева и журналиста Марин Ботунски. Всички наградени и близките на наградените посмъртно благодариха за високите отличия.

 

 

Приветствия към наградените, общинските съветници и гостите от страната и чужбина в залата поднесоха заместник-кметовете на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, а също представители на делегациите от област Нитра – Словакия, окръг Долж – Република Румъния и от гр. Голо бърдо – Албания. Заместник кметът на гр. Суми Виктор Волонтирец подари на кмета рядкосрещана икона на Иисус Христос, на която Господ е изобразен като светото причастие. „Нека светото причастие води нас и нашите народи към духовно съвършенство и благополучие” – пожела гостът. Ладислав Маренчек, който е зам.-председател на област Нитра, подари на инж. Николай Иванов символът на региона.

 

На празничното заседание присъстваха заместник председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов, депутатите Георги Божинов, Красимир Богданов и инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов и почетните консули на България в Марсилия и в Демократична република Конго и гости от града.
     
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”