начало » Новини
01.06.2015
Кметът прие три делегации на побратимени градове от чужбина

Кметът прие три делегации на побратимени градове от чужбина

Кметът на Враца инж. Николай Иванов в неделя прие делегации от побратимените градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор. Френската делегация бе водена от Жан-Пиер Ромпийон – зам.-кмет по спорта, поддръжката, честванията и побратимяването. Начело на делегацията от Украйна бе зам.-кметът Виктор Волонтирец. Саша Вукадинович – зам.-кмет на гр. Бор предвождаше сръбската делегация. И трите срещи преминаха в приятелски диалог. „С колегите от Вилньов Льо Роа обсъдихме бъдещите съвместни партньорства, произтичащи от добрите ни отношения с Пиер Брюзел, който е член на комитета по побратимяването и бе наш гост. Гостите от Франция споделиха впечатленията си от това, че градът ни с всяка изминала година се променя в положителна посока и всеки път като идват за празника на Враца тук виждат нещо ново и красиво.  Разбира се, предадохме поздравления на кмета на Вилньов Льо Роа – Дидие Гонзалес” – разказа кметът на Враца.

 

 
С гостите от Украйна се обединиха около това, че културното сътрудничество между двата града трябва да продължи. Съвсем скоро сумският представителен фолклорен състав взе участие в Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. По време на срещата с делегацията от Украйна бе взето решение във връзка с 50-годишнината от побратимяването между Враца и Суми, което е догодина, да бъде подновен договорът за побратимяване. По време на срещата бе подписана спогодба за това подновяване.
„Сред гостите от Бор бе Славиша Буджелан, който е председател на комисията по европроекти в Общинския съвет на града. С него обсъдихме нашето партньорство по програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия”. Съвсем скоро предстои да уточним общите теми, с които да кандидатстваме. С директора на тяхното комунално дружество Далибор Орсованович обсъдихме добрия им опит в управлението на всички комунални услуги от едно предприятие. С всички делегации потвърдихме отново нашите добри отношения и най-вече приятелските чувства между жителите на нашите побратимени градове” – обобщи кметът инж. Николай Иванов. В края на деня той се срещна и с Жан-Мари Мартен – почетен консул на България в Марсилия и неговата съпруга Миреи Мартен. Двамата са основатели на асоцияцията „Прованс България”, която вече 19 години популяризира българските традиции.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”