начало » Новини
02.06.2015
Поклонихме се пред подвига на Ботев

Поклонихме се пред подвига на Ботев

Стотици врачани и гости на града се събраха на 1 юни вечерта на централния градски площад във Враца, за да сведат глави пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. До паметника на Войводата в знак на почит застанаха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Явор Хайтов и Иван Иванов, евродепутатите Владимир Уручев и Николай Бареков, депутати от различни политически партии, посланници, ръководители на делегаци на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и заместниците й, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, кметове на населени места, синдикалисти и общински съветници. На площада бяха строени войници от военното формирование 54 990 и отряди от ученици и студенти.
„Тържествен и паметно озарен, Ботевият площад отново ни събира  в първоюнската вечер, тук, в подножието на  „Околчица”  - символ на безсмъртието и славата! Величествен и горд, паметникът на войводата Ботев сияе от дълбоката синовна почит  на цял един народ към своя гениален син! България се прекланя пред най-достойните синове и дъщери, отдали живота си за свобода и независимост. Каква славна история сме наследили и как безценна е дирята на нашите предци! Сред тях Ботевата личност блести като неповторима  емблема на Българското Възраждане, знаме в борбата за национална свобода, символ на свято родолюбие! Именно той, войводата, гениалният поет, публицист и революционер, издигна на най-висок пиедестал великата саможертва на априлските бунтовници от 1876-та  и обърна погледа на свободна Европа към мъките и страданията на поробения български народ. И сам остави диря – огнено лъчиста, от Дунава до Околчица. Оттам, от върха на славата,  лъчите й озаряват цяла България! И в нас отекват думите заветни: достойни да бъдем за Апостолските жертви,  за песните бунтовни. И парят думите-въпроси: вървим ли в пътя на единението, за да стигнем там, където жертвените чеда  на родината не достигнаха? Нека с ум и сърце продължим в пътя, осветен от великата саможертва на нашите предци, към възхода  на нашата България!” – каза в тържественото си слово инж. Николай Иванов – кмет на община Враца.
В обръщението си президентът Росен Плевнелиев припомни думите на Стефан Стамболов от далечната 1890 г., казани във Враца по повод откриването на първия паметник на Христо Ботев – „Великите примери от доблест и патриотизъм озаряват великите нации. Народ, който няма своите велики мъже, не може да има добро бъдеще”. Президентът призова ботевият огън да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения.
Отбелязването на 139-тата годишнина от героичното дело на Христо Ботев завърши с пищна заря над площада и лазерно шоу върху скалите на врачанския Балкан. Пред паметника на Войводата бяха поднесени стотици венци и букети с цветя.

 

 

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”