начало » Новини
11.06.2015
Учени и зърнопроизводители честваха 20 години от основаването на фондация „Тодор Рачински”

Учени и зърнопроизводители честваха 20 години от основаването на фондация „Тодор Рачински”

            Гости от различни градове в България пристигнаха днес във Враца, за да честват заедно 20-годишнината на фондация „Тодор Рачински”. В памет на гениалния селекционер на пшеницата в двора на база 2 на СОУ „Христо Ботев” бе направен „жив паметник”. Засадени бяха от 20 от сортовете пшеница, които той е селектирал – от първия „Русалка” през „Враца” до последния „Простор”. Сортовете, селектирани от Тодор Рачински, преобразяват  изцяло пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ. Да почетат неговата памет и годишнината от основаването на фондацията на неговото име във Враца дойдоха председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на съвместния геномен център на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и Селскостопанската академия в Пловдив, проф. Николай Ценов селекционер от Добруджанския земеделски институт,  доц. Жельо Добрев – селекционер и председател на Българо-руската стопанска камара, Тотка Трифонова – председател на Селскостопанската академия в Пловдив и други. Сред официалните гости бяха кметът инж. Николай Иванов, зам.-областният управител Мирослав Комитски и предсадетелят на общинския съвет Борислав Стоев.

Кметът на Враца поздрави домакините и гостите, като подчерта в словото си, че Тодор Рачински е не само врачанска гордост, но и гордост за цяла България. За живота и дейността му говориха почти всички гости. Зърнопроизводители благодариха за добрите сортове пшеница, от които имат голям добив и изказаха готовност да подкрепят инициативите на фондацията. Божидар Джунов, който е един от основателите на фондацията, призова общинският съвет да учреди награда на името на Тодор Рачински, която да се връчва на видни български учени.

 

След края на официалната церемония, участниците в честването поднесоха цветя пред барелефа на Тодор Рачински в алеята на признателността в двора на СОУ „Христо Ботев”. Честването продължи с празничен концерт в салона на читалище „Развитие”.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”