Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.06.2015
Правят безплатни прегледи за хепатит във Враца

„Община Враца подкрепя кампанията на Фондация „Христо Гешов” за безплатно  скринингово изследване за хепатит В и С. За нашия град безплатните прегледи за хепатит В и С на граждани ще се състоят на 23 юни от 08:00 до 18:00 часа” – това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. На „жълтата” акция ще бъде даден старт в Центъра за психично здраве в 08:00 часа, а екипът на организацията ще консултира и изследва напълно безплатно до 12:00 часа. От 14:00 часа до 18:00 мобилните екипи ще се позиционират в централната градска част на града, зад паметника на Христо Ботев, в градинката до църквата „Св. Николай”.

Всеки от гражданите, който желае да се изследва напълно безплатно за хепатит В и С може да го направи на посочени места и време, без да е необходимо предварително записване . Изследванията не се влияят от консумация на храна и напитки.

Община Враца е една от общини застанали зад каузата, която има за цел да изследва максимален брой хора напълно безплатно за хепатит. В кампанията се включиха също градовете Стара Загора, Бургас, Луковит, Плевен, Габрово и още много други населени места.

Кампанията е подкрепена от родни знаменистости като Йорданка Христова, Мариана Попова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, БТР, СИГНАЛ, Стефка Берова и още много други певци, актьори и журналисти.

Христо Гешов е носител на „тихият убиец” с усложнение цироза на черния дроб. За втора поредна година е избран за лице на национална кампания „Хепатитът до мен”.

Над 800 000 са болните от хепатит в страната ни, сочат не официални статистики на различни неправителствени организации. Голяма част от носителите на вируса разбират прекалено късно за болестта си, в период в който има развита цироза или рак на черният дроб.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”