Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
06.07.2015
Кметът на Враца зададе „горещи” въпроси на държавата

            След последния опит за дискредитиране на проекта „Леденика – туризъм без сезони” кметът на Враца е разпоредил пълна проверка на всички факти по него. „Целта е да дадем публични отговори на всички въпроси – от това кой измисли идеята за проекта до реализацията му. Ангажирам се в кратък срок публично да представя резултати от тази проверка” – заяви днес на пресконференция инж. Николай Иванов. Кметът на Враца поясни, че поводът за проверката, освен информациите в медиите, е един от сигналите до Управляващия орган, според който „има некачествено СМР и нецелесъобразна инвестиция, относно оборудването, свързано с атракциона, което не е обмислено, проектирано и реализирано, съобразно природните дадености на района”. „Напомням и подчертавам, че проектът, включително в тази му част, бе одобрен още през лятото на 2011 г. Да, знаем, че има шест сигнала за нередности до Управляващия орган, както сме наясно и кой стои зад тях. Съдействаме и ще съдействаме в пълна степен на всички проверки, но след приключването им отново ще поговорим за авторите им. Няма никакво съмнение, че сме свидетели на поредната политическа атака, която е предизвикана от предстоящите местни избори и вече трябва ясно да си го кажем. Многократно говорих на тази тема, затова няма да я коментирам отново. Некоректното обаче е това, че този път в дескридитацията на проекта се включва цялата държавна машина” – категоричен бе кметът. Според него е необяснимо, че хората, които представляват държавата, се впускат в тази опасна игра, която със сигурност ще им донесе негативи. И това, вместо усилията и възможностите да се хвърлят в подобряване инфраструктурата в региона и живота на врачани. Кметът подчерта, че за съжаление много самодоволни усмивки са се видяли по лицата на представителите на „ГЕРБ” във Враца, на пресконференцията на министър Лиляна Павлова на 20 март, когато тя е заговорила за финансови корекции по проекта. „На всички е ясно, че тези корекции, ако бъдат наложени, няма да са от джоба на кмета, а от джобовете на всички врачани” – каза инж. Николай Иванов.

            Кметът инж. Николай Иванов зададе и няколко въпроса. „Чие задължение е да се ремонтира пътят до „Леденика”, който вече е в катастрофално състояние? Чие задължение е да се осигури безопасното и безпроблемно преминаване по кръговото на Обходния път на Враца и при преминаването през него, особено на Криводолско шосе, където броят на катастрофите нараства лавинообразно?  Напомням ви, че при същото посещение на министър Павлова тя възложи на областния управител екип да идентифицира проблемите и да предложи решение.  Вече четири месеца такова решение няма. Чудя се, ако се намери, още колко месеца ще трябват, за да се реши въпросът. Следващият ми въпрос е чия собственост е бул. „Васил Кънчов”, по които преминаването вече е почти невъзможно?  Видяхме, че беше осигурено финансиране за един съвсем семпъл ремонт, който изобщо не реши проблемите по булеварда” – попита кметът на Враца. Той се обърна към журналистите с предложението да проучат дали в друга община на врачанска област не са вложени много повече средства за ремонт на републиканска пътна мрежа и да попитат защо е избрана тази община. „Спомням си, че в 2011 г., в навечерието на предизборната кампания, по бул. „Васил Кънчов” започна преасфалтиране и бяха направени 100 метра. Дано предстоящите местни избори помогнат да се преасфалтират поне още 100” – коментира инж. Николай Иванов.

И продължи - „Защо представителите на държавата в лицето на областния управител и народният представител Петя Аврамова не направят нещо съществено в тези посоки, вместо да се концентрират върху демонизирането на проекта „Леденика” и да водят преговори с „Господари на ефира”? И накрая искам да благодаря на екипа на „Нова телевизия”, който направи репортажа, излъчен на 1 юли. Защото там г-жа Десислава Георгиева зададе точно въпросите, които и аз задавам, а именно – защо пътя до „Леденика” е в това състояние и кой измисли концепцията на проекта. Благодаря й за това, че отбеляза, че туристопотокът, вследствие на този проект се увеличи над пет пъти, като само до края на май туристите са над 17 500. Тези цифри много ясно говорят, а този проект създаде и 10 работни места за млади хора” – припомни кметът инж. Николай Иванов.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #