начало » Новини
18.09.2015
Проведе се работна среща с директорите на детски градини

Проведе се работна среща с директорите на детски градини

Кметът на Враца Николай Иванов днес проведе работна среща с директорите на детски градини от общината. В началото на срещата бе коментирана готовността на детските заведения за новата учебна година. Отчетено бе, че в детските градини учебната година е започнала без проблеми. Във всички помещения, за които е имало предписания от контролни органи, са извършени, в момента се правят или предстои да бъдат направени необходимите ремонти.

На заседанието бе взето решение да се сформира работна група от директори, която да определи дейностите за бъдещо проектно предложение за кандидатстване по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Кметът увери директорите, че Община Враца е взела решение да кандидатства по тази оперативна програма, като детските заведения ще бъдат нейни партньори и бенефициенти.

 

         По време на срещата бе обсъдена и една от иновациите, която се прилага в общината. Като участник в проекта „Тале” Община Враца е партньор на италианския институт „Иноченти”. Проектът е за прилагане на тоскански модел за работа в яслени групи. Иновацията е тосканският модел за работа, който включва организацията на средата на децата, взаимодействието с родителите и обучението на педагозите, които работят с малчуганите. Този модел се прилага в две детски градини в община Враца – ОДЗ „Звънче” и ОДЗ „Знаме на мира”. Акцентът е върху по-качественото възпитаване на децата в най-ранна възраст. Предстои директорите на всички детски заведения да се съберат и да им бъде представен този модел на работа в Италия. Тази иновация е сред причините, заради които на Враца бе присъдено отличието „Кмет на годината” в категорията „Иновации, наука, образование” преди броени дни. Тази награда бе повод днес на Николай Иванов да бъде връчена благодарствена грамота от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Грамотата връчи директорът на ОДЗ „Единство, творчество, красота” Елена Кирилова.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”