начало » Новини
09.11.2015
138 години от Освобождението на град Враца

138 години от Освобождението на град Враца

         Днес пред паметника на Вестителя на свободата на Хижата беше отбелязана 138 годишнина от Освобождението на град Враца.

         В своето приветствие инж.Красимира Георгиева изрази ,че „.....и днес тук, на хълма „Калето”, скътал спомена за първия тръбен сигнал на руския воин,  възвестил свободата, ни водят чувствата на възторг и на признателност към нашите освободители. И днес изживяваме тръпката от живителната свобода, огряла града ни!

             Тук е младостта на Враца, нейното бъдеще. Тук са хората, които с труда си изграждат съвременния облик на града и тези, които носят мъдростта на живота от достойно извървян и съзидателен път в годините назад.

           9 ноември, денят на освобождението на Враца, е и ден на единение, нашият общ празник, който ни вдъхновява да продължаваме напред!

            Нека нашата благодарност към освободителите остане все така жива, искрена и безкористна в нас, съхранена за поколенията!

            Нека свободата бъде и занапред светлият ориентир в живота ни!...”

 

         На тържеството присъстваха Врачанския Митрополит Калиник, народните представители от 6-ти МИР, Областния управител на Област Враца.

 

         В програмата на честването се включиха средношколски смесен хор при СОУ”Отец Паисий”-Враца и  духовия оркестър при НЧ”Развитие”-Враца.

         Беше отслужен водосвет-молебен от Негово преосвещенство Траянополски Епископ Киприян и бяха поднесени венци и цветя на паметника Вестителя на свободата.